Jednoduché, chrumkavé, chutné: prekvapte svojich hostí indickými samosami! Jednoduché, chrumkavé, chutné: prekvapte svojich hostí indickými samosami!
Foto: Shutterstock

2025-02-08

  • Drive
  • Gastro
  • Jednoduché, chrumkavé, chutné: prekvapte svojich hostí indickými samosami!

Jednoduché, chrumkavé, chutné: prekvapte svojich hostí indickými samosami!

Indická kuchyňa je všeobecne známa svojím bohatým používaním korenia, ktoré samozrejme nechýba ani v samosách. Tieto chrumkavé trojuholníky sú ideálne ako predjedlo a podávajú sa aj s omáčkami ako občerstvenie pre hostí.

Samosa je plnená zeleninou alebo mäsom a je dôležitou súčasťou kuchyne a západných a južných oblastí Indie. Najčastejšie sa podáva s dipmi a omáčkami. Toto jedlo sa v kuchárskych knihách objavuje od 10. storočia, a predpokladá sa, že s nimi prvýkrát experimentovali Arabi. V Indii sa samosy zvyčajne pripravujú zo šošovice, cíceru, zázvoru, zemiakov a, samozrejme, množstva zeleniny. Podávajú sa s čatní.

Viac chutí Indie: Jedlá, ktoré zahrejú na tele aj na duši

Ingrediencie (na približne 12-15 kusov):
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 500 g zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 70 g mrazeného zeleného hrášku
  • 2 lyžice oleja
  • 2 PL mletého koriandra
  • 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL chilli
  • 1 lyžička rasce
  • 1,5 lyžičky cesnakového prášku
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička zmesi kari korenia
  • ½ tk horčičných semienok
  • ½ lyžičky koriandrových semienok
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
Návod na prípravu:

V hrnci uvarte ošúpané zemiaky a roztlačte ich.

V hlbokej panvici na strednom ohni rozohrejte olej, na ňom osmažte nakrájanú cibuľu do sklovita, následne pridajte čerstvý pretlačný, alebo práškový cesnak. Potom asi pol minúty opekajte semienka korenia. Potom pridajte chilli, zázvor a zelený hrášok a nakoniec všetky ostatné koreniny. Ihneď pridajte roztlačené zemiaky. Po chvíli miešania stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.

Lístkové cesto nakrájajte na pásy široké asi 10 cm – kým budete pracovať na jednom, prikryte ho vlhkou utierkou, aby sa cesto nevysušilo.

Na koniec každého plátu dajte asi 1 polievkovú lyžicu zemiakovej náplne a rohy cesta diagonálne preložte, aby vznikli plnené trojuholníky − okraje samosy by mali byť mierne napojené, aby sa nerozpadli.

Na panvicu nalejte toľko oleja, aby pokryl samosy, a smažte ich na strednom ohni niekoľko minút dozlatista. Nechajte odkvapkať a môžete jesť. Ako omáčku môžete použiť napríklad bylinkovú kyslú smotanu alebo sladkú a chilli omáčku.

(Recept)

Ešte viac inšpirácií: Osem pouličných jedál sveta

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !