2024-07-16
Recepty našich starých mám: ochutnali ste už džatky?
Staré recepty z jednotlivých regiónov Slovenska svojou jednoduchosťou pripomínajú ťažký a skromný život našich predkov. Skvelou chuťou však poukazujú na vynaliezavosť našich starým mám a schopnosť vyčarovať aj z obmedzených surovín chutné, priam až rafinované pokrmy, ktoré si radi pripravujeme dodnes. Základom jednotlivých receptov sú predovšetkým zemiaky, múka a masť. Jednotlivé recepty sa potom líšia už len prípravou či obmenou ingrediencií. Džatky sú ďalším dôkazom, že naše staré mamy vedeli z ničoho vyčarovať geniálny pokrm.
Džatky majú dlhú históriu v slovenskej kuchyni a sú považované za jeden z najstarších a najobľúbenejších tradičných pokrmov. Ich pôvod siaha až do 19. storočia, kedy boli bežnou súčasťou jedálnička roľníckych rodín. Zaujímavosťou je, že pôvodne sa pripravovali najmä na slano, často s opraženou slaninkou alebo cibuľkou, no časom vznikli aj sladké verzie, posypané cukrom. Tie sú populárnejšie a známejšie práve v dnešnom období.
Príprava džatiek je pomerne jednoduchá a vyžaduje len zopár základných surovín:
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 100 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky soli
- olej či masť na vyprážanie

Foto: Facebook David Drobnak
Postup:
1. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode do mäkka.
2. Uvarené zemiaky sceďte a roztlačte na pyré.
3. Pridajte múku, vajce a soľ a vypracujte hladké cesto.
4. Z cesta tvarujte malé guľôčky a vypražte ich z oboch strán v rozpálenom oleji či masti do zlatista.
5. Hotové džatky podávajte teplé, môžete pridať slaninku, cibuľku či iné obľúbené prílohy.
Malý tip: V prípade, že radi experimentujete, posypte ich trebárs granou či parmezánom.
Džatky si vychutnajte ako hlavné jedlo alebo lahodnú prílohu. Tento jednoduchý a chutný pokrm vás zaručene presvedčí, prečo džatky bývali také obľúbené v slovenských domácnostiach.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.