Pôstne jedlá Pôstne jedlá
Foto: Shutterstock

2023-03-07

Pôstne jedlá

Brokolicová fašírka

Brokolicu umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Potom ju vložíme do studenej vody, aby rýchlo vychladla. Sezamové, tekvicové a slnečnicové semienka opražíme na suchej panvici. Uvarenú brokolicu nasekáme kuchynským robotom. Nasekanú brokolicu dáme do misky, primiešame nasekanú petržlenovú vňať, vajce, opražené semienka a ovsené vločky. Podľa chuti osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme toľko strúhanky, aby hmota dostala správnu konzistenciu. Vytvarujeme z nej malé kolieska a opečieme ich na troche oleja z oboch strán do zlatista.

Hubový paprikáš

Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, posypeme mletou červenou paprikou a pridáme paradajkový pretlak. Huby (šampiňóny, hríby) očistíme, nakrájame, pridáme k cibuli a prikryté dusíme. Podľa potreby môžeme podliať trochou vody. Kyslú smotanu zmiešame s múkou a trochou vody, aby nezostali hrudky, a pridáme k poduseným hubám. Môžeme podávať s varenou ryžou, haluškami, bulgurom alebo čerstvo upečeným domácim chlebom.

Foto: Mindmegette.hu

Zemiaková kaša

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a dáme do väčšej nádoby. Zalejeme dostatočným množstvom vody, aby zemiaky boli zakryté, osolíme a varíme do mäkka. Uvarené zemiaky roztlačíme tyčovým mixérom, dáme späť na oheň, pridáme pšeničnú múku hrubú alebo krupicu a za stáleho miešania zahustíme. Medzitým si nakrájame cibuľu na tenké plátky a opražíme na oleji. Ešte teplú zemiakovú kašu dáme na tanier, trochu rozotrieme, potrieme kyslou smotanou a nakoniec posypeme opraženou cibuľou a pokvapkáme trochou cibuľového tuku.

Zapekané cestoviny so zeleninou

Cestoviny uvaríme, zeleninu – fialovú cibuľu, baklažán, mrkvu, cuketu, červenú kápiu (papriku) – očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na rozohriatom oleji podusíme cibuľu, pridáme mrkvu a papriku a nakoniec cuketu a baklažán. Orestovanú zeleninu zalejeme bielym vínom a pridáme paradajkovú omáčku. Osolíme, okoreníme podľa chuti, ešte pár minút povaríme a nakoniec pridáme čerstvú bazalku. Polovicu cestovín rozložíme do pekáča, poukladáme polovicu zeleninového ragú, potom opäť cestoviny a nakoniec zvyšné ragú. Na vrch nastrúhame syr a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Sladký kukuričný koláč

Kukuričnú krupicu zalejeme takým množstvom horúcej vody, aby bola úplne zakrytá a necháme cez noc odstáť. (Tip: bude to oveľa chutnejšie, ak namiesto vody použijeme mlieko.) Sušené slivky nakrájané na kúsky a hrozienka tiež namočíme do vody. Na druhý deň do krupice vmiešame cukor, vanilkový cukor, namočené sušené ovocie a prášok do pečiva. Pridáme mlieko a potom vložíme hmotu do vymasteného pekáča. Pečieme vo vyhriatej rúre na miernom ohni 60 – 90 minút.