2024-10-11
Ak sa nehrabem v hrnci, hrabem sa v nejakom aute
-hovorí šéfkuchár Marián Lakomčík z reštaurácie Fresh Corner na čerpacej stanici Slovnaft Pohranice sever.
Môžete sa nám predstaviť a povedať niečo o vašej práci?
Predtým som pracoval v niekoľkých hoteloch a reštauráciách v Nitre, na rôznych pozíciách od pomocného kuchára až po šéfkuchára. K tejto práci som sa dostal náhodou cez inzerát. Pracujem ako šéfkuchár. Zaujal ma nový koncept, ktorý mal byť niečo nezvyčajné na Slovensku.
Ako dlho sa vy osobne venujete vareniu a aké kuchyne preferujete?
Vareniu sa venujem od detstva. Začal som pomáhať mame pri varení a postupne ma to zaujalo natoľko, že som si začal variť sám. Teraz je to moja celoživotná kariéra. Slovenská a maďarská kuchyňa sú mojimi favoritmi. Mám rád aj ázijskú a taliansku kuchyňu.
Odkiaľ pochádzate a máte nejaký typický recept z vášho rodného kraja?
Pochádzam zo stredného Slovenska, z Gemera. V Nitre a okolí žijem už asi 8 rokov. Z Gemera by som určite odporučil gemerské guľky. Je to jedlo zo surových zemiakov a mäsa, ktoré sa varí vo vode a podáva s kyslou kapustou, cibuľkou a slaninkou.

Ako ľudia prijímajú tento nový koncept reštaurácie na čerpacej stanici?
Záujem stále rastie. Dostávame veľmi pozitívne ohlasy, ľudia nás dokonca porovnávajú s rakúskymi konceptmi a mnohí si pochvaľujú, že sme na tom rovnako, ak nie lepšie ako u nich zabehnuté reštauračné siete pri diaľniciach. Mnohí hovoria, že sme kvalitnejší ako mnohé bežné reštaurácie, kde sa zastavili. Napríklad naše bryndzové halušky vraj môžu konkurovať ktorejkoľvek kolibe.
Aký veľký je tím ľudí ktorých môžeme stretnúť na zmene?
V kuchyni sme štyria: šéfkuchár, pomocný kuchár, pomocná sila a do kuchyne samozrejme počítame aj našu obsluhu za pokladňou. Na čerpacej stanici sú tri obsluhy ktoré sa postarajú o príjemné chvíle pri platení pohonných hmôt, poprípade pomôžu z voľbou hotdogu.
Aké sú najvyťaženejšie časy?
Určite rána, keď ľudia začínajú kávou a raňajkami. Ďalším veľmi vyťaženým časom sú obedy, ale ľudia prichádzajú až do večera. Sme otvorení od šiestej rána do desiatej večer, 7 dní v týždni.

Ako vyzerá vaša práca, kde vznikajú recepty?
Stále pracujeme na vývoji nových receptov, pribúdajú nové jedlá. Snažíme sa udržať stálu klientelu a zároveň zvyšovať kvalitu. Nové receptúry pripravujeme aj v spolupráci s gastro špecialistom zo Slovnaftu pani Mgr. Adamusovou. Vypracujeme návrh, vyskúšame ho v praxi a potom vytvoríme finálnu receptúru. Takto vznikli rôzne nápady – od ázijskej panvičky po ryžový nákyp.
Máte nejaké evergreeny alebo najviac predávané jedlá?
Určite naše rôzne guláše a obrovský bravčový rezeň, po tých ľudia idú najviac. Máme tiež stálu klientelu – vodičov kamiónov a cestujúcich do zahraničia, ktorí sa tu pravidelne zastavujú. Každým dňom nám pribúdajú nový zákazníci. Každého nášho zákazníka poteší teplá polievka, veľmi populárne sú držková, kapustová, či fazuľová. Polievky obmieňame každý deň, máme v ponuke 10 druhov, ktoré rotujú.
Máte aj nejaké špeciálne dezerty?
Určite by som odporučil naše domáce štrúdle - máme makovú, jablkovú, tvarohovú a tvarohovú s broskyňou. Môj osobný favorit, je jablková, tá je vážne skvelá, potom tu máme koláčiky, ktoré sú formou cheesecakeov, skvelý je jahodový.

Čo nové ste zaviedli v poslednom čase?
Nedávno sme rozšírili ponuku o misky s ovocím a zeleninou. Máme čučoriedky, maliny, jahody, ale aj zelerové a mrkvové tyčinky. Je to skvelá alternatíva pre vegánov alebo ľudí, ktorí si chcú zobrať niečo zdravé na vyjedanie na cestu.
Čo ešte ponúkate okrem jedla?
Za budovou máme športové nástroje na rozcvičenie, detské ihrisko a výbeh pre psy. Snažíme sa vyhovieť každému - deťom, dospelým aj zvieratám. Ľudia si tu môžu dať jedlo, ale aj sa rozhýbať a spáliť kalórie.
Pohranice sú obľúbená destinácia pre cestovateľov, máte pre čitateľov nejaké tipy, čo by tu mohli navštíviť?
Tu v okolí Pohraníc, neďaleko Nitry, môžete navštíviť zrúcaniny hradov Gýmeš či Hrušov a taktiež aj Nitriansky hrad, Kalvária, Zobor. Málo ľudí vie o dostupnosti našej čerpacej stanice aj cyklotrasou popod R1 ktorá spája obce Pohranice a Veľký Lapáš – ľudia sa u nás môžu zastaviť napríklad na čapovanú Plzeň, najesť sa, dať si kávu a pokračovať v cyklovýletoch po okolí. Na čerpaciu stanicu sa dostanete bráničkou od cesty ktorá ide naokolo, cestu sem tak často merajú aj ľudia z obce Pohranice.

Čo vy a vzťah k autám?
Som milovník áut. Niekoľko ich vlastním a rád sa v nich hrabem, opravujem si, upravujem si ich. Ak sa teda nehrabem v hrnci, hrabem sa v nejakej kasni. Milujem japonské značky áut, lebo majú kvalitné benzínové motory. A viem, že na Slovnafte do nich natankujem najkvalitnejšie palivo. To nie je reklama, túto sieť čerpacích staníc som na tankovanie pre jej kvalitu prioritne využíval už predtým, než som tu začal pracovať.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !




