2023-06-18
Rýchla večera s čerstvou zeleninou
Nové zemiaky umyjeme a prekrojíme na polovice. Tvrdé, drevnaté časti špargle odlomíme a nakrájame na kúsky. Do veľkej panvice nalejeme olivový olej, zmes provensálskeho korenia, balzamikový ocot a soľ, pridáme nové zemiaky a dôkladne premiešame, aby olejová omáčka pokrývala zemiaky všade. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 minút, potom pridáme špargľu a ešte trochu olivového oleja. Vložíme ho späť do rúry na niekoľko minút. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti, pokvapkáme ešte trochou balzamikového octu a nakoniec ozdobíme nakrájanou pažítkou a jej kvetmi.

Foto: bouchees-doubles.com
Špargľu očistíme a vhodíme do vriacej vody. Pridáme cukor a soľ. Varíme desať minút, potom vodu zlejeme a špargle utrieme dosucha. Špargľa je dobrá, keď už nie je tvrdá, ale ani veľmi mäkká. Na pivné cesto dáme múku do misky, pridáme vajce a toľko piva, aby sme získali husté palacinkové cesto. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Špargľu namáčame do zmesi a opečieme na rozpálenom oleji do červena. Ak ich chceme pripraviť v rúre, špargle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry. Na dip zmiešame majonézu, citrónovú šťavu, nasekané čili a prelisovaný cesnak a podávame so špargľou.

Foto: Femina.hu
Na olivovom oleji orestujeme prelisovaný cesnak a slaninu nakrájanú na kocky alebo pásiky. Pridáme zelený hrášok a spolu podusíme, potom obohatíme trochou smotany na varenie, ale môžeme primiešať aj trochu masla. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Medzitým si uvaríme špagety, precedíme a pridáme k zmesi so zeleným hráškom. Opečieme ešte trochu a podávame posypané veľkým množstvom strúhaného parmezánu.

Foto: piccolericette.net
Uvarené cestoviny precedíme a z vody odložíme jednou naberačkou. Na olivovom oleji orestujeme cesnak, pridáme špenát a zelený hrášok. Dochutíme soľou a korením. Pridáme odloženú vodu z varenia a privedieme do varu. Nakoniec pridáme uvarené precedené cestoviny a ešte pár minút zohrievame, potom podávame. Pri podávaní jedlo môžeme ešte viac spríjemniť čerstvými zelenými bylinkami, ale môžeme ho podávať aj so strúhaným parmezánom.

Foto: 21napalatt.hu
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme predvarené, nakrájané nové zemiaky a surové reďkovky nakrájané na kúsky. Dochutíme soľou a korením, a keď sú zemiaky a reďkovky opečené, pridáme zelený hrášok a nasekanú petržlenovú vňať. Pri podávaní posypeme sezamovými semienkami.

Foto: izeselet.hu