2025-02-13
Sladké srdiečka na Valentína
Vyrobiť niečo z lásky, hoci aj narýchlo, sa vždy počíta. Keďže láska ide cez žalúdok a každý má rád sladké, keď spojíte ručnú výrobu, sladkosť na zjedenie a tvar, ktorý lásku symbolizuje, máte vyhrané. Našťastie, ponuka atraktívnych zákuskov v tvare srdca je pomerne široká: čokoládky, torty, vafle, sušienky... Každý si medzi nimi nájde to svoje a všetky môžu byť skvelou voľbou na Valentína.
V miske zmiešame múku, kakaový prášok, soľ, korenie, mletú kávu a škoricu. V druhej miske zmiešame maslo a kryštálový cukor. Miešame, kým bude bledá a nadýchaná. Mlieko vyšľaháme s vanilkovým extraktom a vajíčkom. Maslovú zmes zmiešame s mliečnou zmesou do hladka, potom pridáme aj múčnu zmes. Hotové cesto zabalíme do alobalu a odložíme na hodinu do chladničky. Dosku a vrch cesta pomúčime, potom vyvaľkáme na hrúbku prsta a vykrajujeme vykrajovačkou v tvare srdca. Srdiečka dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme ich vo vyhriatej rúre. Na krém rozdrvíme čokoládu. Zahrejeme hrnček smotany s lyžicou cukru, nalejeme na čokoládu, pridáme muškátový oriešok a škoricu, a miešame, kým sa čokoláda úplne rozpustí. Keď vychladne, pridáme zvyšnú smotanu a vyšľaháme do tuha. Polovicu srdiečok natrieme krémom a na každé položíme ďalšie srdiečko.

Maslo rozpustíme, nalejeme do misky a necháme vychladnúť. Prisypeme práškový a vanilkový cukor spolu so štipkou soli a vymiešame do peny. Potom po jednom pridávame vajíčka a vmiešame zmes preosiatej múky, kukuričného škrobu a kypriaceho prášku do pečiva. Vaflovač rozohrejeme, jemne ho natrieme olejom, potom doň nalejeme 3-4 polievkové lyžice cesta a vafle opečieme do zlatista. Rovnakým spôsobom pripravíme aj ostatné vafle. Nakoniec ich ešte teplé obalíme v kryštálovom cukre zmiešanom s mletou škoricou. Podávame ich s lekvárom a vyšľahanou šľahačkou.

Rozdrvené sušienky, margarín, práškový cukor, kakao, rumovú arómu a mlieko v miske dobre premiešame. Plech vystelieme alobalom, zmes naň rozotrieme a dáme do chladničky. Vykrajovačkou v tvare srdca vykrajujeme srdiečka a vložíme ich späť na pár minút do chladničky. Tortovú polevu roztopíme a vrchy srdiečok namáčame do rozohriatej čokolády. Ozdobíme ich podľa vlastného vkusu: môžeme posypať farebnými tortovými omrvinkami, cukrom, prípadne aj šľahačkou.

Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme cukor a škoricu a zohrievame. Keď sa cukor roztopí, pridáme vodu, chvíľku dusíme, potom pridáme škrob, necháme chvíľu podusiť a omáčka je hotová. Z lístkového cesta vykrajujeme srdiečka. Jabĺčka poukladáme do stredu srdca. Pridáme ďalšie srdiečko. Okraje stlačíme vidličkou. V strede nožom vyrežeme malú dierku. Pečieme vo vyhriatej rúre. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !