2022-11-03
Chuťové poklady Španielska
Keď sa povie španielske jedlo, asi každému napadne paella. Farebný ryžový pokrm stelesňuje španielske jedlo. Aj keď Španieli ju berú ako valencijské jedlo, keďže pochádza z Valencie. Najčastejšie sa podáva s morskými plodmi, ale používa sa aj kuracie alebo králičie mäso. Závisí od vášho vkusu, čo použijete, resp. kúpite - kalamáre, mušle, krevety. Najdôležitejším prvkom je špeciálna odroda ryže, ideálne odrody bomba alebo calasparra, ktoré sú obzvlášť dobré na absorbovanie všetkých chutí. Paella sa varí v plytkej, veľkej a kruhovej panvici, ktorá sa dokonale hodí ako servírovacia misa do stredu stola. Olivový olej, šafran a rozmarín dodajú ryži dokonalú farbu.
Foto: Pixabay
Vo svete chlebových polievok existuje hierarchia príťažlivosti. Väčšina ľudí je skeptická ochutnať studenú polievku, ale garantujeme vám, neoľutujete. Ajo blanco znamená biely cesnak, no hlavnou ingredienciou sú mandle. Po zamiešaní do polievky mandle uvoľňujú mlieko s jemnou kvetinovou a orieškovou vôňou. Spolu so zahusťovacou silou chleba získava neuveriteľnú krémovosť. Neuveríte, že tam nie je mlieko. Preto je vhodná aj pre vegánov.
Španielske tapas sú svetoznáme .Tapas nie je jedno konkrétne jedlo. Tapa znamená malá porcia čohokoľvek. V podstate ide o drobné občerstvenie, niečo ako predjedlo, len veľa rôznych druhov. Môžete mať tapas tortilly, patatas, patatas bravas, ančovičky, chorizo, chobotničky, grilované krevetky, mini toasty.
Foto: unsplash
Španielska omeleta je najjednoduchšia spomedzi všetkých španielskych jedál. Na to, aby ste si vytvorili vlastnú tortillu, potrebujete len tri ingrediencie. Vajcia, zemiaky a cibuľu. Pred pridaním vajíčka pomaly opražte cibuľu a zemiaky na olivovom oleji. Cibuľa tak skaramelizuje a omelete dodá extra sladkosť. Potom už len stačí pridať vyšľahané vajcia. Ak máte chuť experimentovať, pridajte chorizo, šunku, papriku, cuketu alebo špenát. Podávajú sa teplé aj studené, ako predjedlo, ale aj ako hlavné jedlo.
Churros sú jedným z najobľúbenejších sladkých jedál, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek počas dňa. Sú známe nielen v Španielsku a majú na to dobrý dôvod. Tento dezert je jednoduchý na prípravu a najžiadanejší vďaka svojej chrumkavej kôrke a nadýchanému cestu. Výroba domácich churros je oveľa jednoduchšia, ako by ste čakali. Zmiešate vodu s mliekom, múkou a štipkou soli a vznikne vám cesto podobné ako na naše šišky. Naplníte vrecko s hviezdicovou špičkou a vytlačíte do horúceho oleja. Upečené churros obalíte vo vanilkovom alebo škoricovom cukre. Aby ste sa priblížili španielskym raňajkám, namáčajte ich do horúcej čokolády. Dobrú chuť.
Foto: Pexels