Poklad zo šípok zaujal celú Európu: Spišský lekvár s chráneným označením pôvodu Poklad zo šípok zaujal celú Európu: Spišský lekvár s chráneným označením pôvodu
Šípkový lekvár zo Spiša
Foto: Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

2025-07-15

  • Drive
  • Gastro
  • Poklad zo šípok zaujal celú Európu: Spišský lekvár s chráneným označením pôvodu

Poklad zo šípok zaujal celú Európu: Spišský lekvár s chráneným označením pôvodu

Tradičná pochúťka zo Spiša získala prestížne označenie, čím sa zaradila medzi najvýznamnejšie regionálne produkty nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe.

Jednoduchý, čistý a poctivý. Presne taký je Spišský šípkový lekvár, ktorý sa od júna 2025 oficiálne radí medzi chránené výrobky Európskej únie. Európska komisia mu totiž udelila štatút chráneného označenia pôvodu (CHOP). Ak si potrpíte na pravú chuť prírody, po tomto lekvári sa určite oplatí siahnuť.

Čo robí Spišský šípkový lekvár takým výnimočným?

Tento džem sa vyrába výlučne z ručne zbieraných šípok. Tie rastú divo v horských oblastiach okolo Popradu, Levoče, Spišskej Novej Vsi a Kežmarku. Práve miestna klíma a nadmorská výška vytvárajú ideálne podmienky – nízke teploty a ranné mrazy totiž robia šípky sladšími a mäkšími.

Image
Foto: Facebook Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku
Zloženie? Len šípky. Nič iné.

Žiadny pridaný cukor, žiadne konzervanty, žiadne zahusťovadlá. Výsledkom je čistý ovocný lekvár, kde každý pohár ukrýva prácu a remeselný um miestnych ľudí.

Image
Foto: Meg MacDonald/Unsplash
Výroba, ktorá sa nezmenila celé generácie

Od septembra do novembra sa šípky zbierajú ručne – často v strmých svahoch. Potom sa dôkladne očistia, krátko povaria a dvakrát precedia. Prvýkrát pre odstránenie semien, druhýkrát kvôli chĺpkom a zvyškom kvetov. Potom nasleduje pomalé varenie v malých dávkach, ktoré zahustí lekvár bez potreby prídavných látok. Ešte teplý sa plní do pohárov – a to všetko stále v rámci regiónu, z ktorého pochádza.

Táto ručná práca nie je len tradíciou – je zárukou chuti, kvality a autenticity.

Mohlo by vás zaujímať: Liečivá pochúťka: kozí syr

Ako chutí a vyzerá?

Farba sa mení podľa toho, kedy boli šípky zozbierané – od tmavo oranžovej až po tmavočervenú. Konzistencia je hladká, bez kúskov šupiek alebo kvetných zvyškov. Chuť je sladkokyslá, s jemným nádychom lesných plodov. Niekedy cítiť aj ľahkú dymovú arómu – ak boli šípky zberané neskôr na jeseň.

Ide o produkt, ktorý nepotrebuje reklamu – stačí ho raz ochutnať.

Image
Foto: Immo Wegmann/Unsplash
Symbol regiónu, ktorý reprezentuje Slovensko

Spišský šípkový lekvár sa už v minulosti stal regionálnym darom pre zahraničné ambasády. Dnes má navyše aj európske uznanie, ktoré ho radí medzi produkty ako Oravský korbáčik, Zázrivské vojky, Žitavská paprika či Stupavské zelé. To všetko vďaka generáciám ľudí, ktorí zachovali pôvodný spôsob výroby a spracovania.

Keď teda nabudúce budete plánovať výlet na Spiš, nezabudnite si zo sebou odviezť pohár tejto výnimočnej dobroty. Nie je to len lekvár – je to kus príbehu, ktorý chutí ako domov.

Prečítajte si aj: Objavte nové chute Liptova!

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !