Hrozno je viac než víno: Skúste šťavu, sirup či smoothie Hrozno je viac než víno: Skúste šťavu, sirup či smoothie
Foto: Shutterstock

2022-09-24

  • Drive
  • Gastro
  • Hrozno je viac než víno: Skúste šťavu, sirup či smoothie

Hrozno je viac než víno: Skúste šťavu, sirup či smoothie

Hroznová šťava

Hroznová šťava obsahuje veľa vitamínov a odporúča sa piť ľuďom, ktorí majú problémy s krvou. Je vhodná aj na očistné kúry a najlepšie chutí čerstvo vylisovaná. Môžete si ju dať zamraziť alebo ju sterilizovať. Spôsob prípravy je jednoduchý. Očistené hrozno varte na miernom ohni za občasného miešania asi hodinu. Potom šťavu preceďte a odmerajte. Na liter hroznovej šťavy pripadá kilo cukru a 15 g kyseliny citrónovej. Zmes prevarte, penu pozbierajte a naplňte do zaváracích pohárov.

Hroznový sirup

Umyté hrozno povarte na miernom plameni a občas premiešajte. Keď sa bobuľky rozpadnú, stiahnite hrniec z plameňa a pomocou sitka oddeľte šťavu od kôstok a šupiek. Šťavu dajte opäť variť a do zmesi pridajte šťavu z jedného citróna alebo limetky. Po lyžiciach pridajte cukor a už len občas premiešajte. Počas varenia sirupu je potrebné zbierať penu, ktorá sa vytvorí na povrchu. Hroznový sirup priebežne ochutnávajte a keď sa vám zdá dosť sladký, priveďte ho do varu a stiahnite zo sporáka. Potom ho už len stačí ponalievať do fliaš, zatvoriť a nechať vychladnúť. Počas zimy si ním osladíte čaj alebo prichystáte zaujímavý drink.

Hroznové smoothie

Základom jednoduchého smoothie je hrozno, pre vyšší obsah flavonoidov a krajšiu farbu preferujte červené, jeden banán, grécky jogurt a mandľové mlieko alebo voda na zriedenie. Všetko spolu rozmixujte. Ak chcete robiť rôzne variácie, pridajte občas trochu vanilky, inokedy bobuľové ovocie, ananás, mango, kokos, jednu až dve lyžičky arašidového masla, alebo tri lyžičky kakaa.

Foto: Shutterstock