Street food v Európe Street food v Európe
Foto: Getty Images Hungary

2022-03-29

Street food v Európe

Portugalsko – cachorrinhos

Sendvič pokrájaný na kúsky je typickým pouličným jedlom Porta. Miestnu pečenú klobásu, tzv. alheiru potrú korenistou omáčkou, vložia do rožka s tenkou kôrkou a sendvič upečú na grile. Potom pokrájajú a na požiadanie servírujú s opekanými zemiakmi.

Sicília – arancini

Vyprážané ryžové guľky pôvodne vymysleli, aby zužitkovali rizoto/ryžu z predošlého dňa. Táto špecialita je typická pre južné Taliansko, najmä Sicíliu. Ako náplň sa často používa mäsové ragú, ale populárna je aj smotanovo-šunková verzia alebo mozzarellová so zeleninou. Arancini treba vždy zjesť čerstvé!

Poľsko – obwarzanek Krakowski

Dobrota, podobná bagelu, je špecialitou Krakova, možno ju nájsť po celom meste. Vychutnať si ju môžete čistú – bez oblohy, alebo si ju môžete namáčať do zeleninovej omáčky či zjesť ako netradičný sendvič. Typické krakovské pečivo v tvare kruhu ponoria pred pečením na chvíľku do vriacej vody, z čoho pochádza aj jeho názov obwarzac, tzn. obariť.

Nemecko – currywurst

Ikonickým jedlom Berlína je najskôr dusená a následne pečená bravčová klobása, podávaná s kečupom a kari korením. Tradičnou prílohou sú opekané zemiaky a krúžky rožkov. Korenistá pochúťka vznikla ako lacné pouličné jedlo robotníkov po druhej svetovej vojne, dnes sa jej len v Berlíne predá každoročne 70 miliónov porcií.

Chorvátsko – burek

Burek má turecký pôvod, ale v rôznych formách a s rôznymi plnkami ho nájdete na celom Balkáne. Pochúťku z ťahaného cesta konzumujú Chorváti počas celého dňa, typicky s mäsovou, so syrovou alebo zemiakovou náplňou. Servíruje sa buď zavinutý vcelku, alebo upečený ako koláč a pokrájaný na kúsky.

Švédsko – halv special

Ide o švédsky hotdog ozdobený zemiakovou kašou. Jeho názov pochádza zo slova halv – polovica, čo znamená, že do pečiva je vložená jedna nožička klobásy. Hel special už obsahuje celý pár klobás, pričom jedna je varená a druhá pečená. Ďalšou zvláštnosťou jedla je, že Švédi k nemu pijú kakaový nápoj zvaný Pucko.

Cyprus – lokmades

Sladkosť, aj jej pôvodný názov loukoumades (omrvinka), pochádza z Grécka, resp. z gréčtiny. Maličké šišky sú na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkké. Na Cypre, na rozdiel od Grécka, ich nepodávajú s medom, so škoricou a orechmi, ale ich jednoducho polejú cukrovým sirupom.

Španielsko – churros

Pôvod sladkosti z odpaľovaného cesta je dodnes nejasný. Podľa jednej legendy vraj recept priniesli portugalskí moreplavci z Číny, podľa inej ho vymysleli španielski ovčiari ako náhradu za čerstvé pečivo. Každopádne chrumkavé tyčinky obaľované v škoricovom cukre sú dnes najznámejšou sladkosťou Španielov, ktorí ich jedia aj na raňajky, namáčajúc si ich do horúcej čokolády.

Holandsko – poffertjes

Všetky národy majú vlastnú verziu palaciniek. Holanďania preferujú malé nadýchané lievance, ktoré sa pečú v špeciálnej forme. Tradične ich ponúkajú preliate maslom a posypané práškovým cukrom, ale existuje mnoho ďalších chuťových variácií. Ako prvú však odporúčame vyskúšať práve najjednoduchšiu verziu!