2022-07-22
Najsladší svetový deň
Najstaršie taniere a nádoby našli archeológovia v údolí Ulúa v dnešnom Hondurase, slúžili výlučne na prípravu a konzumáciu „xocoatl“, tekutej čokolády vyrábanej z kakaových bôbov. Kakaové bôby mali svojskú úlohu v mayskom náboženstve, ale aj v hospodárstve. Výživná čokoláda sa považovala za luxusnú potravinu, ktorú si mohli dovoliť len privilegované vrstvy a o jej vážnosti svedčí aj to, že získala kultovú úlohu pri pohrebných obradoch dôležitých ľudí. Archeológovia našli v hroboch terakotové nádoby, v ktorých objavili tmavohnedý prášok, ktorý bol zvyškom čokoládového nápoja, priložený k nebožtíkom.
Foto: Pixabay
Takmer každý vie, že čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, ktoré sú plodom kakaovníka. Oveľa menej ľudí však vie, že kakaovník (Theobroma cacao) pochádza z tropických dažďových pralesov Južnej Ameriky, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. V súčasnosti sú najväčšími producentmi kakaa africké krajiny okolo rovníka – Pobrežie Slonoviny, Ghana, Nigéria, Kamerun – nezanedbateľné množstvo však produkujú aj Indonézia, Brazília a Ekvádor.
Kakaovníky sú chúlostivé rastliny. Dožívajú sa síce až 200 rokov, no úžitkové plody produkujú len 25 rokov. Trvá 4-5 rokov, kým kakaovník vyprodukuje svoju prvú úrodu, čo znamená v priemere 2500 kakaových bôbov. Na výrobu jedného kilogramu čokolády je potrebných asi 800 kakaových bôbov.
Foto: Pixabay
Pre milovníkov čokolády je dobrou správou, že predmet ich uctievania je nielen lahodný, ale má aj blahodarný fyziologický účinok. Čokoláda je bohatá na minerály, jej konzumácia odbúrava stres a v nej obsiahnutý fenyletylamín stimuluje v mozgu tvorbu endorfínov – teda hormónu šťastia. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa pôsobí priaznivo na srdce a krvný obeh. Tí, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, majú menšiu pravdepodobnosť, že dostanú mŕtvicu.
Foto: Pexels
Lindt Home of Chocolate otvoril svoje brány na jeseň 2020 vo švajčiarskom Zürichu. V hlavnej sále múzea sa nachádza najväčšia čokoládová fontána na svete – v systéme cirkuluje takmer 1000 litrov rozpustenej čokolády. Návštevníci sa môžu zoznámiť s viac ako 5000-ročnou históriou čokolády, výrobným procesom a samozrejme si vyrobiť vlastnú čokoládu. V priestoroch múzea sa nachádza aj predajňa čokolády Lindt s najväčšou rozlohou.
Nemusíme však cestovať do Švajčiarska, aby sme mali vlastnú čokoládu. S trochou pozornosti si môžeme vyrobiť čokoládu aj doma!
V hrnci zohrejeme mlieko, ale nenecháme ho zovrieť. V miske zmiešame kakao s cukrom a pomaly pridávame do mlieka. Za stáleho miešania pridáme rozpustené maslo. Varíme na miernom ohni ešte niekoľko minút. Horúcu hmotu nalejeme do olejom vymastenej formy a necháme vychladnúť. Potom ho vložíme na niekoľko hodín do chladničky, pred konzumáciou ho vyklopíme z formy a nakrájame.
Foto: unsplash