2022-03-29
Tri spôsoby, ako premeniť gaštany na pochúťku
Dnes sa gaštany spájajú viac-menej s cukrárstvom, kde sa používajú do plniek, alebo ešte v gastronómii ako atraktívna príloha k mäsu. No vo vrcholiacej sezóne, od septembra do decembra, ich najčastejšie jedávame ako samostatnú pečenú pochúťku.
Určite každý pozná vôňu pečených gaštanov, ktorá vám udrie do nosa napríklad počas návštevy vianočných trhov. Dnes počas pandémie je veľmi otázne, či sa nejaké vianočné trhy vôbec uskutočnia. Preto vám poradíme, ako si správne upiecť gaštany. Ich príprava je úplne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.

Foto: Pexels / Sandra Filipe
Gaštany nájdete v supermarketoch, ale aj na trhoviskách. Cena sa pohybuje od piatich do deviatich eur za kilogram. Záleží od kvality. Môžete si ich aj sami nazbierať. Najznámejší gaštanový sad sa nachádza v Modrom Kameni pri Veľkom Krtíši (asi 50 km západne od Lučenca).
Pri nákupe gaštanov si treba dať pozor, aby neboli napadnuté plesňou. Vyberte len tmavohnedé gaštany s pevnou šupkou, ktorá sa na dotyk nedeformuje, nemá škvrny a príjemne vonia.
Doma gaštany čo najrýchlejšie spracujte alebo ich odložte do mrazničky. Gaštany jedzte len tepelne upravené, či už pečené alebo varené. Veľkým otáznikom pred samotnou prípravou je, či gaštany pred pečením ešte namočiť do vody alebo nie. Pri čerstvých namáčať netreba, ak však pochádzajú gaštany z neskoršieho zberu, plody začnú pomaly vysychať a dužina stráca vodu. Na noc je preto lepšie nechať ich namočené a vodu prípadne osoliť.

Foto: Unsplash / Markus Spiske
Gaštany sa pečú v hnedej šupke na plechu. Ešte predtým, ako ich vložíte do rúry, nezabudnite gaštanom narezať šupku do kríža. Na vypuklej strane spravíte asi 2 cm dlhé rezy kolmo na seba a pol centimetra do hĺbky pod šupku. Inak riskujete strieľanie gaštanov v rúre, po čom určite netúži žiadna gazdinka. Alebo môžete na narezanie použiť kliešte na gaštany. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre pri 200 °C približne 15 až 20 minút. Nesmú vám sčernieť, inak ich neolúpete. Po upečení ich neodkladne olúpeme, kým sú ešte teplé, lebo ak vychladnú, nebudete ich môcť olúpať. Potom ich preložte do misky a prikryte utierkou, aby zostali čo najdlhšie teplé. To isté platí pri výrobe pyré. Pracujte s nimi za tepla.

Foto: Pexels / Francesco Pagiaro
Jedlé gaštany obsahujú neuveriteľné množstvo prospešných látok a vitamínov, napríklad vitamíny B, E, K. Nehovoriac o vysokom podiele vitamínu C, ktorého množstvo je porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne.
V gaštanoch nájdete taktiež zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík. Po ich konzumovaní sa zavďačíte aj vašim vlasom, pokožke a pozitívny vplyv majú tiež na žalúdok, srdce a mozog. Pri pravidelnom konzumovaní gaštanov sa vyplavujú toxíny z pečene, čím sa podporí trávenie. Keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, sú vhodné aj pre celiatikov. Pomáhajú pri chudokrvnosti, vyčerpanosti a bolestiach hlavy a posilňujú imunitu. Môžete si ich dopriať ako večerné vyjedanie pred televízorom bez výčitiek, pretože neobsahujú cholesterol ani lepok a len minimum tuku.

Foto: Unsplash / Sébastien Bourguet
Narežte gaštany a pečte ich v rúre pri 200 stupňoch asi 20 minút. Zatiaľ si pripravte zemiaky – ošúpte ich, prerežte na polovičky a zabaľte do tenších plátkov slaniny. Poukladajte na pekáč vymastený maslom – reznou stranou dolu. Osoľte a okoreňte.
Keď vyberiete gaštany z rúry upečené, dajte do nej pripravené zemiaky a pečte 25 minút. Zatiaľ nechajte gaštany vychladnúť a ošúpte ich. K upečeným zemiakom potom pridajte ošúpané gaštany a zalejte vývarom (ak ho nemáte, pripravte si ho z bujónu, deci stačí).
Potom ešte pečte zhruba 15 minút a podávajte s plátkami masla, ktoré sa na zemiakoch topia. Celé to chutí úžasne.

Foto: Getty Images Hungary
Gaštany sú zdravé, preto ich radi využívajú aj fitnes tréneri. Inšpirovať sa môžete napríklad receptom na Instagrame od Simony Mullerovej vyššie, alebo iným receptom od inštruktorky aerobiku a zumby, Danky Frákovej z Fitshaker.sk
Na gaštanovo-šošovicovú polievku potrebujeme dužinu z gaštanov, kari korenie, šošovicu, zeleninový vývar, kurkumu, čierne korenie, čili (ale nemusí byť), morskú soľ.
Postup: Na olivovom oleji orestujeme povarenú gaštanovú dužinu, pridáme kari korenie a šošovicu, zalejeme troškou vody a chvíľu ešte dusíme. Gaštanovo-šošovicovú zmes zalejeme zeleninovým vývarom, nakoniec ešte ochutíme kurkumou, čiernym korením, paprikou a morskou soľou. Povaríme, kým nebudú gaštany mäkké. Polievku rozmixujeme, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.
Gaštany uvarte v mlieku s vanilkovým cukrom, dužinou z vanilkového struku a s rumom. Na miernom ohni varte zmes asi 25 minút, kým nevsiakne všetka tekutina. Potom uvarené gaštany prelisujte do misky a nechajte vychladnúť.
V miske zmiešajte kyslú smotanu a práškový cukor. Primiešajte gaštanové pyré a krém servírujte v miskách alebo pohároch spolu so šľahačkou a kúskami čokolády.

Foto: 123rf