Ušúľajte sa k novým chutiam! Šúľance na moderný spôsob Ušúľajte sa k novým chutiam! Šúľance na moderný spôsob
Foto: Facebook Ó jedlo mio

2024-05-26

  • Drive
  • Gastro
  • Ušúľajte sa k novým chutiam! Šúľance na moderný spôsob

Ušúľajte sa k novým chutiam! Šúľance na moderný spôsob

Základný recept na šúľance

Najskôr si pripravíme základné šúľance, ktoré potom môžeme obmieňať rôznymi príchuťami podľa nasledujúcich receptov.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, potom ich ošúpte a ešte teplé pretlačte cez lis na zemiaky. Do pretlačených zemiakov pridajte múku (ak chcete oveľa viac minerálov, vitamínov a vlákniny tak celozrnnú), vajce a štipku soli. Všetko dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto. Na pomúčenej doske vyvaľkajte cesto na hrúbku približne 1 cm a nakrájajte na malé kúsky alebo formujte valčeky/šúľance. Uvarte šúľance v osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Vyberte ich dierovanou lyžicou a odkvapkané preložte do misy.

Teraz, keď máme pripravené základné šúľance, poďme si ich ochutiť netradičnými spôsobmi.

Šúľance s pestom

Veľmi jednoduchý spôsob, ako si šúľance urobiť zdravšie je pridať do nich pesto. Môže byť kúpne bazalkové, alebo si urobte domáce – zmixujte petržlenovú vňať, repkový olej, cesnak, vlašské orechy, nastrúhaný syr a štipku soli. Alebo skúste pesto z medvedieho cesnaku. Jednoducho premiešajte a podávajte.

Karamelové šúľance

Na panvici rozpustite 100 g cukru na stredne silnom ohni, až kým nezačne karamelizovať a získa zlatohnedú farbu. Pridajte 50 ml smotany (opatrne, bude to prskať) a miešajte, kým nevznikne hladká karamelová omáčka.

Zmiešajte šúľance s karamelovou omáčkou a ihneď ich posypte hrubou morskou soľou, ktorá vyváži sladkosť karamelu.

Šúľance so syrom brie a medom

Rozložte kúsky 150 brie syra nakrájaného na malé kúsky medzi horúce šúľance, aby sa začal pomaly topiť. Polejte šúľance 4 lyžicami medu a posypte hrubo mletým čiernym korením pre trochu pikantnosti.

Foto: Unsplash / Charlie Solorzano

Šúľance s jablkovou-škoricovou omáčkou

Na panvici roztopte 50 g masla, pridajte 2 veľké jablká nakrájané na kocky, 3 lyžice cukru a 2 lyžičky mletej škorice. Opekajte jablká približne 5 minút, kým nezmäknú a nevytvoria škoricovo-jablkovú omáčku. Zalejte šúľance jablkovou omáčkou a môžete posypať ešte trochou škorice.

Každý z týchto receptov dodáva šúľancom nový rozmer a premení ich z tradičného jedla na vzrušujúci gurmánsky zážitok. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové chute svojich obľúbených jedál!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.