2023-12-06
3 vietnamské jedlá, ktoré zahrejú dušu a v zime ich budete milovať
Vietnamskú kuchyňu formovali po stáročia rôzne kultúrne vplyvy.
Počas francúzskej kolonizácie sa napríklad rozšírila bageta, na základe ktorej neskôr vznikol čoraz populárnejší banh mi sendvič, známy na celom svete.
Vietnamské jarné rolky sa pripravujú z ryžového papiera pochádzajúceho z Číny a korenín, ktoré ovplyvňujú domácu kuchyňu a majú hrejivý účinok – ako napr. badián a karí prášok – pochádzajúce z Indie a Thajska.
Foto: Shutterstock
Tak, ako je premenlivá geografia krajiny, tak rôznorodé sú aj variácie jej typických jedál. K základným ingredienciám miestnej kuchyne patrí rybacia omáčka a citrónová tráva, cesnak a samozrejme čili paprika. Naozajstným tajomstvom je však dokonalá vyváženosť všetkých chutí – sladkej, slanej, kyslej, horkej, umami a štipľavej.
Súčasťou vietnamskej kultúry je aj street food: nižšie uvedené jedlá nájdete v ktoromkoľvek pouličnom stánku alebo na trhu.
Ak ale neviete odcestovať ďaleko, aj tak viete ochutnať tieto jedlá: na jednej strane sa s nimi stretnete už aj u nás v mnohých reštauráciách, na druhej strane nie sú špeciálne komplikované na prípravu.
Táto polievka, pochádzajúca zo severného Vietnamu, je mimoriadne obľúbená. Ide o hustú polievku, známu svojimi chuťami. Existuje viacero variantov, ale vždy do nej dávajú kraba, sklenené rezance, paradajky, tofu a samozrejme veľa zázvoru a cesnaku. V reštauráciách sa stretnete s touto polievkou aj s ďalšími extra prísadami, dávajú do nej aj vajcia alebo hovädzie mäso. Je výživná a predsa ľahká a rýchlo vás zahreje.
Ide o slanú palacinku, do ktorej cesta sa vždy dáva ryžová múka, kokosové mlieko a kurkuma. Najčastejšie je plnená krabom alebo hovädzím mäsom a následne sa vypráža do chrumkava. Vždy v nej nájdete aj čerstvú alebo kvasenú zeleninu. V názve tohto jedla znamená „xeo” škvrčanie, a poukazuje na ten napínavý moment, keď sa surové cesto prvýkrát dotkne panvice.
Toto jedlo predstavuje prechod medzi bohatou chuťou hovädzieho perkeltu a rezancovej polievky. Najčastejšie ho pripravujú so sladkou mrkvou, chrumkavou upraženou cibuľou a sklenenými rezancami a posypú ho nasekaným koriandrom. Niekde ho varia hustejšie a podávajú s ryžou alebo chlebom. Nech už ochutnáte akýkoľvek variant, nenájdete sýtejšie jedlo na zimné obdobie.