2023-11-23
Pár zaujímavostí, ktoré ste ešte určite nepočuli o čokoláde
Prvý anglický čokoládový salón bol otvorený v roku 1657 v Londýne a nasledovalo ho veľa ďalších.
Podobne ako kaviarne, fungovali tieto salóny ako kluby, kde sa stretávali bohatí a vplyvní ľudia, aby sa pri šálke čokolády socializovali a uzatvárali obchody. Dnes sa čokoláda pripravuje po celom svete s rôznymi príchuťami, od jednoduchej tabuľkovej čokolády až po zložité a zjemnené recepty.
Foto: Shutterstock
- Americkí vojaci, ktorí slúžili počas druhej svetovej vojny, dostávali svoj prídel čokolády, ktorá bola ale len o trochu chutnejšia ako varený zemiak, aby ju príliš rýchlo nezjedli.
- Čokoládu majú radi aj vo vesmíre. Nechýbala zatiaľ ani na jedinej ruskej alebo americkej vesmírnej lodi.
- Čokoláda zohrala významnú úlohu aj pri objavení mikrovlnky. Počas jedného pokusu si Percy Spencer všimol, že mikrovlny roztopili čokoládu, ktorú mal vo vrecku. Po viacerých pokusoch s jedlom zistil, že tieto mikrovlny sú vhodné dokonca aj na varenie.
- Kakaovník žije aj viac ako 200 rokov, ale úrodu dáva len asi 25 rokov. 90 percent svetovej produkcie pochádza z malých rodinných fariem.
- Teplota, pri ktorej sa topí čokoláda, je presne 37 stupňov Celsia, práve preto tak dobre cítime jej zvláštne arómy.
- Ročná spotreba kakaa je asi 600 tisíc ton. Spotrebitelia minú ročne viac ako 20 miliárd dolárov na čokoládu.
Foto: Shutterstock