2023-03-26
PIVO U SUSEDOV JE VŽDY ZELENŠIE
Zelené pivo, ktoré na trh uviedol pivovar Starobrno, bolo prvýkrát stočené na Zelený štvrtok 2006. Hoci výrobca tvrdil, že za špeciálnu chuť a farbu vďačí tajnej bylinnej zložke, v skutočnosti šlo o umelé farbivo. Za klamlivú reklamu dostal pivovar vysokú peňažnú pokutu.

Foto: Starobrno
Po prvej várke v objeme 80 hektolitrov sa správa o zelenom pive rozniesla po celom Česku a v súčasnosti ho už varí viacero pivovarov. Nevšedný mok figuruje v portfóliu menších výrobcov i nadnárodného giganta Heineken.

Foto: unsplash
Pivovary Lobkowicz zašli ešte ďalej. Zelený Krasličák ponúkajú spolu s Červeným Krasličákom, takže do krígľov vám načapujú dvojfarebný nápoj. Keďže toto efektné servírovanie populárneho moku zo sladu, z chmeľu a vody si vyžaduje špeciálnu techniku čapovania, zeleno-červené pivo je dostupné iba v pivárňach Lobkowicz.

Foto: alkoholia.cz
Zelené pivo vzniká spodným kvasením a na záver sa pridáva likér, vďaka čomu je silnejšie ako tradičné pivo. V minulosti varili silné pivá aj v kláštoroch, a to dokonca aj počas pôstu. Zlatistý mok bol popri chlebe základným zdrojom živín a kalórií.
Pre veľký úspech sa zelené pivo čapuje nielen na Veľkú noc, ale i v Deň svätého Patrika (17. marec), keď sa už tradične všetko točí okolo zelenej farby. Česi sú veselej povahy a nikdy neodmietnu príležitosť na zábavu. Počas osláv pôvodne írskeho sviatku ponúkajú k zelenému pivu aj typické írske špeciality.

Foto: unsplash
Český pendant svetoznámeho likéru zelenej farby – absintu sa síce nepodobá francúzskemu originálu, u turistov sa však teší veľkej popularite. Česi zas oceňujú 80-percentný absint, s ktorým sa spája špecifický rituál. Do absintu sa namočí kocka cukru a zapáli, následne skaramelizuje a zmieša sa s likérom. Výsledný nápoj možno zriediť vodou.

Foto: Pixabay