Táto káva vás zaručene prebudí
Keď sa rána rozbiehajú ťažko, stačia na to len tri ingrediencie.

Na prípravu nápoja používajú kávové bôby s vysokým obsahom kofeínu pestované tradične vo Vietname. Jeho silnú chuť garantuje kovové sitko, cez ktoré kávu cedia. Dobrá správa je, že nemusíte cestovať na druhý koniec sveta, aby ste aj doma mohli ochutnať túto dobrotu.
Vietnam je po Brazílii druhým najväčším producentom kávy, resp. prvým v pestovaní odrody robusta.
Zo zŕn robusty plných kofeínu si môžete pripraviť naozaj zaujímavú kávu:
VIETNAMSKÚ KÁVU MÔŽETE PODÁVAŤ AJ S KOCKAMI ĽADU, ALEBO JU MÔŽETE ZMRAZIŤ. ZMRAZENÚ VERZIU KÁVY SI PRIPRAVÍTE TAK, ŽE HORÚCU KÁVU SCEDÍTE, ZAMIEŠATE DO NEJ CUKOR, VLOŽÍTE DO MRAZNIČKY A KEĎ BUDE KAŠOVITÁ, NALEJETE NA ŇU TROCHU KONDENZOVANÉHO MLIEKA.
HISTÓRIA VIETNAMSKEJ KÁVY
Foto: Getty Images
Zaujímavosťou vietnamskej kávy je, že sa do krajiny dostala prostredníctvom jedného francúzskeho kňaza ešte v roku 1857. Kňaz dúfal, že v severných regiónoch sa bude vedieť pustiť do pestovania arabicy, ale stredná oblasť krajiny poskytla lepšie podmienky pre kávové bôby. A tak sa okolo roku 1900 začalo s pestovaním kávových bôbov odrody robusta.
AJ KONDENZOVANÉ MLIEKO MÁ ČO DO ČINENIA S FRANCÚZMI. S POPULARITOU KÁVY TOTIŽ STÚPOL AJ DOPYT PO MLIEKU, KTORÉHO DOVOZ BOL VO VIETNAME PROBLEMATICKÝ.
Keďže v krajine začalo chýbať doma produkované mlieko, a import bolo možné uskutočniť len s ťažkosťami, našli ľudia iné riešenie. Z toho vzniklo kondenzované mlieko, ktoré si zachovalo kvalitu oveľa dlhšie a nebolo skladované vo fľašiach ale v konzervách.
A TU JE VIDEO- NÁVOD NA PRÍPRAVU
V krátkom videu na YouTube si môžete krok za krokom pozrieť, ako vieme aj doma ochutnať tento nápoj.