Alternatívy ku klasickým burgerom a kde si dať burger v hlavných mestách V4
Burger bary sa tešia neutíchajúcej obľube nielen v Amerike, ale čoraz viac sa takto tematicky ladené reštaurácie otvárajú aj na Slovensku a v strednej Európe. My sme sa pozreli na alternatívy ku klasickým hovädzím burgerom, ako aj na reštaurácie, kam odporúčame zájsť, ak dostanete chuť na burger a budete práve v jednom z hlavných miest z krajín Vyšegrádskej štvorky.

Poriadne hladnému človeku sa pri pohľade na porciu poctivého burgera začnú zbiehať slinky. Kvalitná žemľa, omáčky, kvalitné pečené mleté hovädzie mäso, syr a zelenina sa nachádzajú v množstve variácií, ktoré sa za jeden život nedajú všetky ochutnať. A šéfkuchári prinášajú stále nové recepty – od luxusných reštaurácií až po food trucky na uliciach. Už len si vybrať. Hladní pritom nemusia zostať ani vegetariáni. Tvrdenie, že uprostred burgera musí byť kus mäsa, je už dávno prekonané.
Alternatívy k mäsovým burgrom
Kreativita špecialistov na burgre nepozná hraníc. Do žemle dostanete celý hermelín, burger vyrobený z mletých čiernych fazúľ, z karfiolu, cíceru, hríbov, quinoy, sladkých zemiakov, marinovaného tofu a mnohých iných kreatívnych nápadov. Prekvapí vás najmä ich chuť a zrazu zistíte, že mäso vám ani nechýba. Chuť burgera totiž robia všetky jeho zložky a dobre pripravený kus vegetariánskej náhrady mäsa dokáže prekvapiť aj zarytých mäsožravcov. Čoraz populárnejšie sú aj alternatívy k mäsu, ktoré kúpite aj v supermarketoch a stačí ich doma pripraviť namiesto mäsa. Jedným z hlavných dôvodov, prečo skúsiť alternatívne burgery je fakt, že hovädzie mäso má veľmi negatívny dopad na životné prostredie. V snahách o zmiernenie klimatickej krízy môžete teda prispieť každým hryzom.
Burger však v našich zemepisných šírkach nie je bežným jedlom a skôr výnimočným doprianím si jedla v reštaurácii. Často je istotou voľby tam, kde kuchyňu nemáte preskúmanú. Poznáte to. Celý deň spoznávate nové mesto, zrazu sa dostaví hlad a prvé čo si objednáte, bude hamburger. Ak zavítate do Budapešti, Prahy, Varšavy, či ulíc nášho hlavného mesta, Tripadvisor má medzi najlepšie hodnotenými aj tieto miesta:
Budapešť – Lucky 7 Burgers
V budapeštianskom Lucky 7 Burgers určite ochutnajte ich klasický double burger. Jeho základom je 100% hovädzie mäso, syr čedar, domáce žemle, čerstvá zelenina a domáca ranč omáčka. Niečo lokálne ochutnáte v maďarskom burgeri, v ktorom je okrem hovädziny aj kačacia pečeň, šalát, paprikovo-paradajková omáčka, údená slanina a kečup. Vegetariáni môžu skúsiť burger s kozím syrom, šalátom, paradajkou, pomarančom a domácou ranč omáčkou. V menu toho však nájdete oveľa viac, to všetko na ulici Piarista 1.
Praha – Sad Man’s Tongue
Neďaleko tancujúceho domu v Prahe, na Konviktskej 7, nájdete bar a bistro s názvom Sad Man’s Tongue. Jazyk nejedného smutného muža tu už prišiel na chuť dobrým burgerom. Ak hľadáte Ritz, alebo Four Season, sami majitelia vás odhovárajú od návštevy. Toto je mix päťdesiatych a šesťdesiatych rokov v Amerike, spojený s modernou dobou. Množstvo pozitívnych recenzií a bohaté porcie burgrov s hranolkami sa nemôžu mýliť, že sem musíte zavítať.
Varšava – Beef n’Pepper
V centre Poľska si jedáci burgerov, ale aj steakov prídu na svoje v Beef n’Pepper. V pokojnom prostredí sa tu skryjete pred ruchom mesta a okrem klasického burgera s hovädzím mäsom, čedarom, jalapeňo papričkami, šalátom, paradajkou, karamelizovanou cibuľkou, tatárskou omáčkou, barbeque omáčkou, slaninou a hranolkami, tu hladní nebudú ani vegetariáni. Skúste pre Poľsko typickú červenú repu s kozím syrom, karamelizovanou cibuľou, tekvicovými semiačkami, rukolou, louisiánskou majonézou, bbq omáčkou, medovou horčicou a hranolkami.
Bratislava – Roxor BRGR & BEER
Prémiové hamburgery vás čakajú aj na Šancovej ulici 19 v Bratislave. Maximálnu chuť si užijete v Roxore, kde mäso získavajú priamo z farmy a sami si ho melú. Hranolky sú z ručne čistených zemiakov, omáčky sú tiež vyrábané ručne, uhorky si tu nakladajú každý tretí deň. A žemle, ako sami hovoria, sú od pekárky Baši, všetko robené s láskou. Ich bestsellerom je Premium burger, kde hovädzie mäso dopĺňa vlastná Roxor omáčka, deväť mesiacov zrejúci čedar, chrumkavá slanina, karamelizovaná cibuľa, paradajka a spomínané ručne nakladané uhorky. Vegetariánske menu nie je o nič menej lákavé: vlastná tekvicová vegánska placka, syr čedar, Roxor omáčka, ľadový šalát, čerstvá cibuľa a nakladané uhorky.
Foto: Roxor BRGR & BEER