Cezhraničná vinohradnícka oblasť Tokaj Cezhraničná vinohradnícka oblasť Tokaj
Foto: Ferenc Dancsecs Furmint Photo

2024-04-19

Cezhraničná vinohradnícka oblasť Tokaj

Tokaj, to je lahodné unikátne víno a cezhraničné zážitky tak na slovenskej, ako aj maďarskej strane. 

Víno kráľov, kráľ vín

Tokaj je na celom svete symbolom špičkového maďarského vinárstva. Vinohradnícku oblasť uznalo aj UNESCO za spoločné kultúrne dedičstvo ľudstva a v roku 2002 ju výbor svetového dedičstva zaradil do zoznamu chránených kultúrnych krajín. Táto zvláštna vinohradnícka oblasť na úpätí Zemplínskych vrchov je naozaj legendárna, pretože sa tu vyrába jedno z najlepších prírodných sladkých vín na svete, Tokaji Aszú. Toto víno opísal francúzsky kráľ Ľudovít XV. ako „Vinum Regum, Rex Vinorum“ – Víno kráľov, kráľ vín. Známe sú ale aj iné odrody, napríklad Furmint a Hárslevelű.

Foto: Wines of Tokaj

V Tokaji bol v roku 1730 kráľovským dekrétom zriadený prvý klasifikačný systém viníc na svete, po ktorom nasledovalo označenie Tokaja v roku 1757, ako prvá „ochranná známka“ na svete. Pôvabná dedinka Hercegkút má pivničný systém na štyroch rôznych úrovniach a je dlhá viac ako tri kilometre. Slovenská časť Vinohradníckej oblasti Tokaj leží na dolnom Zemplíne a je severným rozšírením vinárskej oblasti, ktorej väčšina sa nachádza v Maďarsku. Je to najmenšou a najatraktívnejšou vinohradníckou oblasťou Slovenska. Prehliadky vinárstiev zaručujú hosťom nezabudnuteľné zážitky: návštevy pivníc a objavovanie tradícií, pričom môžu ochutnať vynikajúce tokajské vína.

Foto: WInes of Tokaj

Elixír večnej mladosti

O tokajskom víne sa hovorí, že je elixírom večnej mladosti. Oblasť má jedinečnú mikroklímu, ktorá umožňuje vínu vyvinúť osobitnú chuť. Jedinečná geologická poloha, klimatické podmienky a biodiverzita uprednostňujú produkciu komplexných, prirodzených a harmonických odrôd svetovej triedy. Na špecifickej a jedinečnej chuti tokajského vína má svoj podiel nielen silné slnečné žiarenie, ale aj pôda, na ktorej vinič rastie: pôdotvorné horniny sú vulkanického pôvodu, ktoré dokážu veľmi dobre akumulovať teplo.

Foto: Wines of Tokaj

Svetové víno zo Slovenska

Vo svetovej súťaži vín Vinalies International Paris 2020 vo Francúzku slovenské víno Tokaj cuvée MYSTERIA 2018 z vinárstva J&J Ostrožovič získalo zlatú medailu. Je to ľadové biele sladké víno, ktoré sa vyrába z bobúľ hrozna, ktoré sa zberajú pri teplote pod -7 °C. Obľúbené je pre svoju chuť hrozienok namočených v mede a sušených fíg.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

Foto: Ostrozovic.sk