Minden idők leghíresebb tortái – 1. rész

A Monarchia édességuralkodói.

Sacher
Fotó: Shutterstock

Tortát sütni jó! Legyen az bármilyen ünnep, karácsony, húsvét, esküvő vagy születésnap, egy torta mindig szebbé teszi az eseményt. Sőt, a tortának olyan erős hangulatfokozó hatása van, hogy még az egyszerű hétköznapokat is ünneppé varázsolja.

A legenda szerint a tortát Nagy Sándor találta fel, mégpedig a saját lakodalmi ünnepsége alkalmával. Akkoriban a katonák napi élelemadagja egy kerek, alig több mint fél kilós tortaformájú kenyér volt, amit ezen a jeles napon dióval, mandulával, szárított gyümölcsökkel ízesítettek, és kecsketúrós, mézes, ánizsos krémmel töltöttek meg. Díszítésként mézbe mártott rózsaszirmokat használtak és fehér, tisztított mandulával mágikus jeleket raktak rá. Az első igazi, mai értelemben vett torta Európában jelent meg a 17. század végén, azóta pedig rengeteg változatát fejlesztették ki a cukrászmesterek. Cikkünk első részében Közép-Európa világhírű tortáit mutatjuk be.

​Dobostorta

Fotó: Shutterstock

A torta névadója és megalkotója Dobos C. József, híres pesti cukrászmester volt. Az volt a célja, hogy olyan tortát készítsen, amely hosszú ideig fogyasztható marad az akkori hűtési technikák mellett is.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, beleszitáljuk a lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Sütőpapírból korongokat vágunk ki és rájuk simítjuk a masszát. Előmelegített sütőben megsütjük és hagyjuk kihűlni. A reszelt csokit a tojásokkal és a porcukorral meleg vízbe állítva habosra keverjük. A vajat és a vaníliamagokat habosra keverjük és hozzáöntjük a csokis masszát. A lapokat megkenjük – egy kivételével. A maradék krémet a torta oldalára kenjük. Az utolsó lapot pirított cukor, vaj és citromlé keverékével kenjük meg, és azonnal fel is szeleteljük, amíg a karamell puha. A szeleteket végül rátesszük a torta tetejére.

​Sacher-torta

Fotó: Shutterstock

A Sacher-torta az osztrák gasztronómia legismertebb süteménye, amely Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét. A tortát Metternich herceg kérésére készítette el 1832-ben.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt olvasztott csokit. A tojássárgákat egyesével elkeverjük a csokis keverékkel. A tojásfehérjéből a cukorral és a vaníliás cukorral együtt kemény habot verünk és óvatosan a csokis keverékhez adjuk, végül belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Előmelegített sütőben megsütjük és hagyjuk kihűlni. Utána kettévágjuk és megkenjük felforrósított baracklekvárral, egymásra tesszük a lapokat, majd a lekvárral megkenjük a tetejét és az oldalát is. Végül olvasztott csokival öntjük le.

​Esterházy-torta

www.instagram.com

Torta’M on Instagram: "Egy szelet szerelem - Esterházy Torta’m ❤️ #esterhazy #esterhazytorta @tortamiskolcimercedesztol"

Ez a nem mindennapi torta az egyik leghíresebb monarchiabeli sütemény. Nem a készítője nevét viseli, hanem Esterházy Pál Antal hercegről nevezték el, akinek ez a torta volt a kedvence.

A tésztához a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a diót, a lisztet és a fahéjat és óvatosan összekeverjük. A tortalapokat külön-külön sütjük ki előmelegített sütőben. A krémhez a pudingport a tojásokkal és a tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk a cukorral, beleöntjük a tojásos keveréket, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha kihűlt, elkeverjük benne a vajat. Az így elkészített krémmel megtöltjük a tésztalapokat, végül a torta oldalát is megkenjük. A tetejét bevonjuk olvasztott fehér csokoládéval, majd felolvasztott étcsokival becsíkozzuk a torta tetejét. A torta oldalát mandulaszeletekkel díszítjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET