Több mint tízezer járatot töröl az Air France az év elején

Korszerűsíteni kell az irányító szoftvert.

torony
Fotó: Shutterstock

Több mint 16 ezer járatot töröl Franciaország, hogy korszerűbbé tehesse az elavult légi forgalmi irányítási rendszert. A párizsi repülőtereken januárban és februárban tesztelik majd az új rendszert, akkor számíthatunk a járatok törlésére is.


2024. január 9. és február 14. között a légitársaságoknak azt javasolta Franciaország, hogy mintegy 20 százalékkal csökkentsék a párizsi Charles de Gaulle, Orly, Le Bourget és a Beauvais repülőtereket érintő fel- és leszálló járataik számát – írja a Euronews.

Ebben az időszakban fogják tesztelni az új légiforgalmi irányítási rendszert az Athis-Mons-i légiforgalmi irányító központban, amely Franciaország legnagyobb ilyen központja is egyben – ez a vezérlő irányítja az összes párizsi és beauvais-i repülőteret.

Fotó: Shutterstock

Azt, hogy a törlések mely járatokat fogják érinteni, azt az egyes légitársaságok fogják meghatározni, akik várhatóan a hosszú távú utakat fogják előnyben részesíteni.

Az Air France a francia médiában úgy nyilatkozott, hogy „kénytelen volt törölni bizonyos rövid és közép távú járatokat ebben az időszakban” – az Air France–KLM csoport elmondása szerint összesen több mint 4200-at.

A légitársaság egyébként már tájékoztatta a törlésekről utasait és alternatív járatokat is javasolt számukra az érintett napokon.

Miért van erre szükség?

A francia légiforgalmi irányítás jelenleg egy 1970-ben fejlesztett rendszer alapján működik, melyet bár az évek során itt-ott korszerűsítettek, a légi forgalom gyors növekedése miatt a tervek szerint 2024 elején nagyszabású javításra kerül majd sor.

A művelet miatt a BFM hírportál becslése szerint nagyjából

16 500 járat kerül majd törlésre 2024 elején,

ami jelentősen befolyásolja az évente több mint 2,5 millió áthaladó utat számláló ország légi közlekedését.

A korszerűsítésbe megközelítőleg 1 milliárd eurót fektet be az ország, melynek köszönhetően a munkálatok végeztével a légiforgalmi irányítási központ több járatot fog tudni kezelni, és a működése is hatékonyabbá válik majd.

„Az új generációs rendszer beüzemelése létfontosságú”

– jelezte Florian Guillermet, a francia légiforgalmi irányítást intéző cég, a DSNA igazgatója a francia hírportálnak.

Azért van szükség ennyi járat törlésére, valamint ennyi időre, mert a művelet során a rendszer közel 80 százalékát kell korszerűsíteni. Az új szoftvert egyébként a reimsi és az aix-en-provence-i légiforgalmi irányító központokban már bevezették, de a legnagyobb központban még tesztelni kell.

A tesztelésre ebben a 2024 elején kezdődő hathetes periódusban kerül sor, mielőtt azt novemberben véglegesen bevezetnék.

AMI MÉG ÉRDEKELHET