Ami az amerikai klasszikust is veri: így készül a világhíres baszk sajttorta!

A karamellizált édességek szerelmeseinek.

baszk sajttorta

Megmutatjuk, hogyan készítsük el otthonunkban ezt a desszertet, amely sokaknál még a tengerentúli sajttortát is túlszárnyalja.

​Összetevők

  • 900 g magas zsírtartalmú krémsajt, körülbelül 21°C-ra melegítve;
  • 285 g kristálycukor;
  • 5 nagy tojás;
  • 2 tojássárgája;
  • 240 ml tejszín;
  • 2 teáskanál vaníliakivonat;
  • 1 citrom finomra reszelt héja;
  • 1 teáskanál só;
  • 2 evőkanál liszt.

Ez is érdekelhet: Így lesz igazán ínycsíklandó az amerikai klasszikus

Elkészítése

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Majd ezt követően vágjunk két akkora darabot a sütőpapírból, amely befedi a választott tortaformánkat – még kicsit túl is lóghat rajta. A krémsajtot és a cukrot keverjük ezután össze egy keverőgép táljában, de arra figyeljünk, hogy viszonylag alacsony sebességen történjen mindez.

A célunk, hogy a sajt és a cukor egyneművé válljon – nagyjából 3-4 percig tarthat el mindez.

Fotó: Shutterstock

Ezt követően egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Majd tegyük bele a tojássárgáját is, és finom mozdulatokkal addig verjük, amíg teljesen össze nem áll egy homogén keverékké.

Adjuk hozzá a tejszínt, a vaníliát, a citromhéjat és a sót. Rövid kevergetés után, egy szűrő segítségével szitáljuk a lisztet a keverékre, és ismét keverjük össze.

A tésztát ezt követően áttölthetjük a tortaformába, de még a sütőbe ne tegyük be, előtte pihentessük hűtőben legalább fél, legfeljebb 1 órát.

Ezt is készítsd el! Egészséges édesség reggelire? Mutatjuk a 3 összetevős zabkeksz receptjét

A sütőbe helyezés előtt közvetlenül 1 evőkanál cukrot oszlassunk el a torta tetején, hogy az szépen megkaramellizálódjon a magas hőfokon – emel ki egy fontos részletet a Serious eats cikke. Majd süssük a sajttortát, amíg az egész sütemény meg nem remeg, a felülete mélyen meg nem barnul. Kész állapotában a torta külső széle már kissé szilárd, de a belső rétege még mindig ingatagnak és alulsültnek tűnik, ez körülbelül a sütés kezdetétől 50-60 perc múlva esedékes.

Végezetül hagyjuk a sajttortát a formában 1 órán át szobahőmérsékleten hűlni. Majd a felszelés előtt legalább 4 órán át fedetlenül pihenhessük a hűtőszekrényben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET