Mutatjuk a legjobb farsangi fánk receptjét

Ahogyan a nagyszüleink készítették.

fánkok egy tálban

Itt a farsang, az időszak egyik legalapvetőbb édessége pedig a klasszikus szalagos fánk, ami – ha ezt a receptet követed – garantáltan tökéletes lesz!

Szlovákiában a fánk a 19. században terjedt el, amikor egyre több helyen vált szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerüljön ez az élesztős, édes kelt tésztából készült, bő olajban kisütött finomság.

A legismertebb fajtája a „szalagos”, ami a nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét bizonyító fehér csíkról kapta.

Egy kis érdekesség a fánk eredeti, mára már megkopott jelentőségéről: mivel régen a farsangi időszak egyben a párkeresés ideje is volt, a lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték kedvesüket. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis az édesség oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Akár gyümölcsökkel extrázod, akár túrót keversz bele, a nagyanyáink receptje szerint készülő hagyományos szalagos fánknál jobbat nehezen süthetnél. Melegen a legfinomabb, de a Femina szerint akkor sem szikkad meg, ha kihűl. Mindössze két dologra érdemes nagyon jól odafigyelni: fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek, és hogy a liszt legyen átszitálva.

​Hozzávalók

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A tetejére:

  • porcukor
  • lekvár

​Elkészítés:

  1. Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg megemelkedik.
  2. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a megkelt élesztőt, a sót, a maradék cukrot és tejet, a puha vajat, majd a tojássárgákat is. Dagassz rugalmas tésztát, takard le, és keleszd egy órán át.
  3. Ha a tészta a kétszeresére nő, tedd egy enyhén lisztezett felületre, és nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra.
  4. Neked tetsző méretű pogácsaszaggatóval, vagy egy pohárral formázd meg a fánkokat.
  5. Bő, forró olajban, közepes lángon, fedő alatt süsd a fánkokat. Amikor az egyik fele aranybarna, fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalt is.
  6. Szedd ki az olajból, majd csepegtesd le papírtörlőn.
  7. Tálaláskor szórd meg porcukorral, és kínálj hozzá lekvárt.
AMI MÉG ÉRDEKELHET