Najkrajšie hrady a zámky v Škótsku – 3. časť

Výlet po domoch škótskych vládcov a náčelníkov klanov.

Foto: Balmoral Castle & Estate

V prvej časti nášho článku o najkrajších hradoch a zámkoch v Škótsku sme už navštívili Edinburgh, Glamis a Stirling. V druhej časti sme vám predstavili hrady Eilean Donan, Dunrobin, Braemar a Inveraray. Teraz sa pozrieme po domoch škótskych vládcov a náčelníkov klanov.

Balmoral Castle

Foto: Balmoral Castle & Estate

Majestátny zámok v Aberdeenshire je od roku 1852 súkromným majetkom britskej kráľovskej rodiny – kúpil ho manžel kráľovnej Viktórie, princ Albert. V súčasnosti funguje ako letné sídlo kráľa Karola III. Zámok Balmoral je možné navštíviť len vtedy, keď sa tam nezdržiavajú členovia kráľovskej rodiny. Šanca je väčšinou na jar a na jeseň, kedy sa môžete poprechádzať po zámockých záhradách a statku, ako aj navštíviť tanečnú sálu, kde sa organizujú rôzne dočasné výstavy.

Linlithgow

Foto: Visit Scotland

Zámok Linlithgow, ktorý je možné navštíviť po celý rok, je významným miestom škótskej histórie – narodili sa tu dvaja škótski panovníci: Jakub V. a Mária I. Stuartová. Bývalé letné sídlo škótskych kráľov leží v nádhernom prírodnom prostredí na brehu jazera Linlithgow. Na jeho nádvorí sa nachádza zdobená fontána z roku 1537, ktorá je považovaná za najstaršiu vo Veľkej Británii. Podľa legiend z nej v časoch starej slávy tieklo víno.

Falkland

Foto: National Trust of Scotland

Krásou mesta Fife je Falklandský palác, ktorý navodzuje atmosféru francúzskych renesančných zámkov. Nádherne spracované drevené obklady, gobelíny a fresky škótskeho kráľovského hradu sú pôsobivé, rovnako ako kráľovské apartmány, z ktorých jeden je vyzdobený tak, ako ho kedysi užívala Mária I. Stuartová. „Kráľovná Škótov“ s tragickým osudom milovala Falklandský palác a rada sa tu zdržiavala.

Dunvegan

Foto: Dunvegan Castle

Zámok na ostrove Skye je starobylým rodinným sídlom klanu MacLeodovcov – je vo vlastníctve rodiny už 800 rokov. Hrad, pôvodne postavený ako pevnosť, je jednou z populárnych kultúrnych pamiatok Škótska, kde sa môžete dozvedieť o škótskej histórii na prehliadkach so sprievodcom, prechádzať sa v zámockých záhradách alebo na motorovom člne pozrieť tulene leňošiace na skalnatých brehoch jazera Loch Dunvegan.

Stalker

Foto: Castle Stalker

Maličký hrad sa nachádza na maličkom ostrove v zálivu Loch Linnhe a postavil ho v roku 1320 náčelník klanu MacDougall. Vďaka svojej výnimočnej polohe a malebnému okoliu sa hrad Stalker stal ikonickým miestom, objavil sa vo viacerých známych filmoch (napr. Monty Python a Svätý Grál, Highlander). Hoci je v súkromnom vlastníctve, je možné ho navštíviť po predchádzajúcej konzultácii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET