Drágább lesz népszerű európai városokba utazni

De vajon akarunk-e tolongani a tömegben?

Velence
Fotó: Shutterstock

A tömegturizmus miatt egyre több ország vagy város dönt úgy, hogy az idegenforgalmi adóval próbálja ellensúlyozni a turisták által végzett amortizációt. Így a legnépszerűbb európai desztinációk az adó mértékével mindenképp drágulnak az utazók számára. Összegyűjtöttük, hol kell számítani emelésre.


A TimeOut segítségével összegyűjtöttük azokat a városokat, ahol 2024-ben kicsivel több pénzt kell majd az utazóknak kiadni nyaralásuk során.

Párizs – Franciaország

Fotó: Anthony Delanoix / Unsplash

Párizs, Franciaország

Franciaország fővárosa is emelni tervez a turistaadón. Párizsban jelenleg a legszerényebb szálláshelyeken 0,25 euró idegenforgalmi adót, az ötcsillagos hotelekben pedig 5 eurót kell fizetniük a turistáknak egyetlen éjszaka után. Az összeg a szálláshely típusa mellett annak elhelyezkedésétől is függ.

A 2024-re tett javaslat keretében mintegy 200 százalékkal emelne a város a turistaadó mértékén, így az öteurós összeg helyett a díj egy ötcsillagos szálloda esetében 11 euróra is emelkedhet.

A poloskákról nem is beszélve: Szinte láthatatlan és alattomos - mit kezdjünk az ágyi poloskával?

Amszterdam – Hollandia

Fotó: Shutterstock

Az Amszterdamba utazóknak jövőre 20 eurónál is többet kell majd fizetniük egy-egy vendégéjszaka után. Egy átlagos szobát tekintve így az eddigi 15,25 euró helyett jövőre 21,8 eurót kell majd fizetniük a látogatóknak egyetlen éjszaka után. Hajós utak esetében az adó mértéke 8 euróról 11 euróra fog növekedni.

A holland főváros nem aprózza el: Amszterdam is adóemeléssel harcol a túlturizmus ellen

Izland

Fotó: Shutterstock

A relatíve kicsinek mondható szigetre utazó turisták száma az elmúlt évtizedben 400 százalékkal megnövekedett, mára pedig évente mintegy 2,3 millió turista fordul meg az országban. A turistaadó bevezetését többek között azért fontolgatja az izlandi kormány, mert a sok látogató egyre jobban megterheli az ország infrastruktúráját és a szolgáltatási szektort is. A díj értékéről egyelőre még semmit sem lehet tudni, Katrín Jakobsdottír miniszterelnök elmondása szerint azonban nem kell óriási összegekben gondolkozni.

A legfontosabb céljuk ezzel persze a természet védelme: Izlandon is jöhet a turistaadó

Velence – Olaszország

Fotó: Shutterstock

Velence városvezetése hivatalosan is elfogadta az egynapos turisták megadóztatásáról szóló tervezetet. A regisztrációs rendszert 2024 tavaszi, illetve nyári hétvégéin tesztelik majd. A Velencébe látogató turistáknak muszáj lesz jövőre regisztrálniuk az olasz rendszerbe, ám a különdíjat csak azoknak a turistáknak kell megfizetniük, akik egyetlen éjszakát sem terveznek eltölteni a városban.

Az turistaadó mértéke a szezonokhoz lesz igazítva: a kevésbé forgalmas időszakokban elég lesz 3 eurót megfizetni, míg a durván forgalmas időszakokban ez az összeg 10 euróra rúg majd.

A teendőkről itt olvashatunk bővebben: Itt vannak a velencei turistaadó részletei

AMI MÉG ÉRDEKELHET