Japán legszebb kertje, mégis alig ismerik

A japán kerteket virágok helyett csak zöldellő növények borítják.

japán kert

Japánban a kertészkedés művészeti formának számít. Ugyan az Adachi Művészeti Múzeum falait szebbnél szebb modern műalkotások borítják, a látogatók egy részét mégsem a festmények, hanem a múzeumot körülölelő park érdekli.


A japán kertekre specializálódott Sukiya Living magazin évről évre megválasztja az ország legszebb hagyományos kertjeit, az aranyérmet pedig már több mint húsz éve az Adachi Múzeum kertjének ítélik oda. Az elismerés ellenére a múzeum parkját viszonylag kevesen ismerik, sokan ugyanis inkább a kiotói és a tokiói kerteket helyezik figyelmük központjába.

A harmónia a lényeg

Fotó: Shutterstock

Az Adachi Múzeum kertje

A nyugatról érkező utazók rendre meglepődnek, hogy a japán kerteket virágok helyett csak zöldellő növények borítják. Mindez azért van, mert a kerteknek nem az a célja, hogy minél színesebbek legyenek, hanem inkább az, hogy a mohák, fák, bokrok, vízesések és a sziklakertek együttesével egyfajta harmóniát teremtsenek.

„Japán kertjeiben egy olyan magas művészettel találkozhatunk, ami a nyugaton egyáltalán nem megszokott”

– mondta a CNN-nek Sophie Walker, a The Japanese Garden című könyv szerzője.

„A Mitate elképzelése a fantáziára helyezi a hangsúlyt. Láthatsz egy sziklát, amiről bár tudod, hogy se több, se kevesebb, mint egy hagyományos szikla, de az adott pillanatban odasétálhatsz hozzá, és elképzelheted, hogy az egy hegy. Szóval szerintem ezért ennyire erőteljes és ezért is tekinthető művészetnek a kert: mert minden a szemlélőtől függ. Az, hogy mit teszel hozzá, az attól függ, hogy milyen elmével érkezel”

– tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Az Adachi Múzeum kertje

Az Oszakától háromórás autóútra található Yasugi településénél rejtőző múzeumkert is hasonló filozófiát követ. Itt a fenyőerdők, a szikla- és mohakertek arra szolgálnak, hogy megcsodálják az emberek őket, ne pedig tapossanak rajtuk.

A kerteket úgy alkották meg, mint a festményeket – ebben az esetben csupán festék helyett növényeket vittek a vászonra.

Fotó: Shutterstock

Az Adaci Múzeum kertje

Ennek mentén magát a múzeumot is a kert köré építették, nem fordítva: ablakait is direkt úgy alakították ki, hogy kiemeljék a zöld terület legszebb pontjait.

„A japán festményeket a legtöbb ember számára nehéz értékelni, a kerteket viszont annál egyszerűbb” – mondta Takodori Adachi, a múzeum jelenlegi igazgatója.

„Így mielőtt végignéznéd a múzeum képeit, először nézd meg a japán kerteket, és ebben a sorrendben értsd meg őket” – tette hozzá.

Beleolvad a tájba a kert

A kertek összesen mintegy 165 ezer négyzetmétert tesznek ki, és minden évszakban másként festenek. Adachi szerint az itteni kertet többek között az teszi különlegessé, hogy teljesen beleolvad a környező tájba.

„Ugyan például Kiotóban is számos kert található, ezek általában kicsik és elszigeteltek. A múzeumhoz érkezve viszont a látogatók tényleg egységben érezhetik magukat a környező hegyekkel” – mondta.

A múzeumlátogatást egyébként a teázás teszi igazán teljessé, ugyanis az épületben több teaszoba is helyet kapott, ahol a vendégek például egy matcha tea és néhány sütemény kíséretében csendesíthetik le elméjüket.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Slovensko néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET