Furcsa időjárással kell számolnunk karácsonykor

Idén is álom marad a fehér karácsony?

egy sárga kabátos férfi sétál a hóban

Bár még van pár nap az ünnepekig, lassan körvonalazódik a várható időjárás. Az országban néhány helyen lehet, hogy fehér lesz a karácsony, viszont a Paraméter szerint nagyon úgy fest, hogy a legtöbbünknek meg kell elégednie a havas esővel.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint az ország délnyugati részén szenteste borús idő várható, és csapadékkal is számolnunk kell. Hogy ez milyen halmazállapotú lesz, az egyelőre kérdés – az intézet szerint a reggeli órákban a hideg idő miatt előfordulhat némi havas eső, napközben viszont valószínűleg már 10 fokos csúcsértékre és sima, mezei esőre számíthatunk.

December 25-én a téli fagyok helyett némi csapadékkal párosuló őszies, langyos idő vár minket: akár 14 fok is lehet karácsony első napján. 26-án kissé lehűl majd a délnyugati országrész, de még így is 8 fok körüli csúcsértékekre van kilátás. Havazásra csak az északi régiókban, a magasabban fekvő területeken élők számítsanak – Liptóban például egész karácsonykor enyhe mínuszok várhatóak, és minden bizonnyal hóesés is lesz majd.

Fotó: Shutterstock

Havas hegycsúcsok a Magas-Tátrában

A Magas-Tátrában 24-én éjszaka -4 fok lesz az abszolút minimum, utána viszont pár napig felmelegedés, eső és helyenként napos idő várható – kérdés, hogy a magasabb területeken lévő hótakaróra ez milyen hatással lesz. Ami viszont biztos: péntektől, vagyis 22-étől egészen keddig, karácsony második napjáig viharos szélre számíthatunk az ország nagy részén.

AMI MÉG ÉRDEKELHET