Nem sokan látogatják őket, pedig ezek Európa legjobb karácsonyi vásárai

Ha kevésbé turistás helyen kapcsolódnál ki az ünnepek előtt.

karácsonyi vásár feldíszített házzal

Ha adventi vásárokra gondolunk, először bizonyára a környező országok legnevesebb rendezvényei jutnak eszünkbe, ilyen például a bécsi karácsonyi vásár, ahová évente mintegy hárommillió ember látogat el. Vannak azonban olyan radar alatti vásárok is, amiket nem sokan ismernek, pedig ott van a helyük Európa legjobbjai között – ezek közül mutatjuk most be a 3 legkiválóbbat.

​Chimay, Belgium

www.instagram.com

Chimay hatalmas karácsonyi vására 70 standon keresztül áraszt ünnepi hangulatot – a rendezvényt festői környezetben, a város királyi kastélyának főudvarában tartják. A klasszikus karácsonyi édességek és forró italok mellett itt olyan helyi ínyencségeket is megkóstolhatunk, mint az osztriga vagy a csiga. Ha pedig valami könnyebben befogadhatóra vágyunk, válasszuk a Poteauflette nevű, hagymás-burgonyás-sajtos egytálételt, amit sörrel leöntve szokás egybesütni.

Apropó, sör: Chimay városa híres az azonos nevű sörfőzdéjéről, amit a helyi trappista szerzetesek alapítottak 160 évvel ezelőtt. A legjobb Poteauflettéhez az ebben az apátságban készült sört és sajtot használják, de ezeket külön-külön is érdemes megkóstolni.

Santiago de Compostela, Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Santiago de Compostela katedrálisa

A Travel and Leisure szerint a Galícia régióban fekvő Santiago de Compostelában találjuk az egyik legkiválóbb európai adventi rendezvényt, amit meglepően kevesen látogatnak külföldről. A vásárnak otthont adó gyönyörű óváros, és az itt található, 13. században épült katedrális is az UNESCO Világörökség része.

A vásár a Carreira do Conde nevű utcán, a katedrálissal szemben található. Több mint 50 standnál találunk tradicionális galíciai karácsonyi édességeket (például marcipánt), péksüteményeket, vagy épp kézműves ajándéktárgyakat és különféle kerámiákat. És persze van itt churros, gesztenye, palacsinta, forró csokoládé és forralt bor is.

Ajánljuk figyelmedbe! Mesés forgatag Lipcsében

Svendborg, Dánia

Fotó: Shutterstock

A karácsonyi vásárnak otthont adó Egeskov-kastély

A Funen-szigeten fekvő kisváros grandiózus karácsonyi vásárának az Egeskov-kastély ad otthont. A terület kertjeiben és múzeumaiban idén rengeteg árus több mint 110 standja várja a látogatókat.

Mindenképp próbáljuk ki a helyi specialitásnak számító æbleskivert – a szó szerint „almaszeletek” elnevezésű édesség valójában ma már nem tartalmaz almát, inkább egy könnyed, palacsintatésztából sült, édes gömbre számítsunk, ami kicsit folyósabb, mint a nálunk megszokott változat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET