Középkori települést tártak fel régészek Közép-Szlovákiában

Egy épülő ipari övezet hozhatja felszínre a történelmi emlékeket.

régészetI ásatás

Külünleges maradványokra lettek figyelmesek a munkások egy Rimaszombat közelében történő építkezés során. A helyszínre érkező régészek véleménye szerint a különféle leletek több történelmi kor lenyomatai.

A régészek első kutatásai arra engednek következtetni, hogy a leendő ipari park északi részén többfelé értékes régészeti lelőhely is található. A szakértők azt feltételezik, hogy a talált romok a Décskelecsény (Kľačany) néven ismert középkori település fennmaradt emlékei lehetnek.

Ezt is olvasd el! Élő középkor: Nagyszombat

A Besztercebányai Regionális Műemlékvédelmi Hivatal közleménye szerint a hely egyetlen írásos említése egy 1557-ből származó dokumentum. Ebben Décskelecsényt már hanyatló településként jellemzik. A történészek a hely pusztulását a török portyákkal hozzák összefüggésbe.

x.com

2024年3月31日 #考古学のおやつ 1/1 スロバキア、リマフスカー・ソボタで、中世・11~13世紀の集落やローマ時代の炉跡。 [The Slovak Spectator (@slovakspectator)] https://t.co/9keRL7sHDg

A jelenleg is zajló alaposabb régészeti kutatások során a szakemberek más, meglepőbb maradványokra is rátaláltak:

Egyedülálló felfedezésnek számítanak a római korból származó iszapérc feldolgozására szolgáló kemencék, kohászati törmelék és különböző félkész termékek.

Emellett feltártak egy középkori települést a 11-13. századból, de egy régebbi, a római korból származó településre szintén rábukkantak.

Összesen több mint 150 objektumot vizsgáltak meg a szakemberek, köztük tároló gödröket és kutakat – olvasható a spectator.sk cikkében.

Ez is érdekelhet: Selyem, tömjén és fűszerek: ősi kereskedelmi útvonalak

Ez az első szisztematikusan vizsgált római kori település Közép-Szlovákia déli részének régiójában

– közölte a regionális műemlékvédelmi hivatal.

Az ipari park építése tovább várhat, a helyszínen ugyanis további ásatások várhatóak a közeljövőben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET