6 ohromujúcich mostov, z ktorých sa vám naskytne nádherný výhľad

Nie sú len na prechádzanie.

Foto: Prisma by Dukas / Getty

Mosty sa často považujú za nevyhnutné pre každodennú dopravu, ale mnohé z nich sú dnes aj turistickými atrakciami. Tu je šesť majstrovských diel, na ktoré sa dá pozerať.

MOST BASTEI, NEMECKO

Foto: Shutterstock

V Nemecku, presne na juhu Saska, sa nachádza skalný útvar, na ktorom stojí most Bastei. Okolité skaly sa formovali milión rokov a most sa nachádza na ich vrchole vo výške približne 300 metrov. Útesy kedysi slúžili na ochranu hradu Neurathen, ale v súčasnosti je táto oblasť obľúbeným cieľom peších turistov.

MOST TU BOL PRVÝKRÁT POSTAVENÝ V ROKU 1824 A JEHO DREVENÁ KONŠTRUKCIA BOLA V ROKU 1851 NAHRADENÁ PIESKOVCOVOU VERZIOU, KTORÁ JE VIDITEĽNÁ DODNES.

MOST SIDI M'CID, ALŽÍRSKO

Foto: Prisma by Dukas / Getty

Jeden z najkrajších mostov v Afrike, most Sidi M'Cid, postavený v roku 1901, sa nachádza v meste Casentina. Údolie rieky Rhumel preklenujú štyri mosty, ale Sidi M'Cid vynikal ako najvyšší most na svete s výškou 175 metrov až do roku 1929. Navrhol ho francúzsky inžinier Ferdinand Arnodin.

ZLATÝ MOST, VIETNAM

Foto: Shutterstock

Zlatý most v tvare ruky vo Vietname bol slávnostne otvorený v roku 2018 a odvtedy každoročne priťahuje množstvo fotografov a turistov. Most dlhý 150 metrov vedie v oblúkoch cez dve konštrukcie imitujúce obrovské skalné dosky. Dve ruky symbolizujú ruky bohov a názov mosta je odvodený od zlatého zábradlia priechodu.

PULAU LANGKAWI SKYBRIDGE, MALAJZIA

Foto: Shutterstock

Na Langkawi, jednom z malých severných ostrovov Malajzie, sa most Skybridge vinie cez úžasnú tropickú krajinu. Lávka vysoká 660 metrov bola otvorená začiatkom roku 2000. Odvtedy boli dlaždice nahradené sklom a bol nainštalovaný výťah SkyGlide. Lávka sa nachádza v oblasti hory Mat Cincang, ktorá je zapísaná v geoparku UNESCO. Oblasť križuje množstvo turistických chodníkov a výletných miest, ale cestovateľom nezaškodí, ak k tunajším výletom majú už nejaké tie skúsenosti.

MOST ZHANGJIAJIE, ČÍNA

V južnej Číne sa v národnom parku Zhangjiajie, ktorý inšpiroval filmy Avatar, tiahne do krajiny most Zhangjiajie so sklenenou podlahou. Pôvodne bol postavený ako turistická atrakcia, čo vzhľadom na obrovský kaňon posiaty balvanmi neprekvapuje. Aj keď to možno nie je najlepšia voľba pre tých, ktorí sa boja výšok, projektanti pri stavbe konštrukcie venovali pozornosť každému detailu.

PUENTE NUEVO, ŠPANIELSKO

Puente Nuevo rozdeľuje mesto Ronda v južnom Španielsku. Výstavba mosta sa, žiaľ, nezaobišla bez nehôd, ale dnes he už stavba z roku 1793 úplne bezpečná. Zaujímavosťou je, že nad hlavným oblúkom sa nachádzajú dve miestnosti, ktoré sa v histórii niekoľkokrát používali ako väznice a počas španielskej občianskej vojny údajne slúžili ako mučiareň.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET