Čo je to bikefitting a prečo by ste to mali urobiť

Tento možno neznámy pojem vám môže výrazne pomôcť počas vašich cyklovýletov!

Foto: Shutterstock

Pokiaľ ste počas uplynulej letnej sezóny strávili na bicykli pomerne veľa času, mohlo sa stať, že ste z neho schádzali tak trochu „dobití“. Vedeli ste, že správne nastavenie bicykla, ktoré je prispôsobené vašej individuálnej veľkosti a ďalším faktorom môže zmierniť, či úplne odstrániť tieto problémy? Dokonca vás môže aj zrýchliť!

Bikefitting v skratke

Foto: unsplash

Bikefitting je proces úpravy bicykla pre cyklistu s cieľom optimalizovať jeho pohodlie, výkon a efektivitu. Je to vlastne služba, pri ktorej špecialistaposúdi ciele, históriu a anatómiu jazdca a preskúma jeho posed na bicykli spolu s dynamikou pedálovania. Podľa potreby potom upraví nastavenie bicykla tak, aby zlepšil pohodlie posedu jazdca a efektivitu šliapania, často s použitím nastaviteľného stacionárneho bicykla, nasnímaného videa a jedinečného softvéru na analýzu ďalších špecifických faktorov.

Perfektný bike už síce možno máte

Foto: Shutterstock

Ale máte ho aj správne nastavený podľa potrieb vášho tela?

Správne nastavenie bicykla prispôsobené individuálnej veľkosti a tvaru jazdca môže zmierniť alebo odstrániť mnohé bolesti či nekomfort súvisiace s bicyklovaním.

Bikefitting môže tiež zabrániť zraneniam z nadmerného nesprávneho bicyklovania, pomôcť svalom a pľúcam fungovať čo najlepšie, zlepšiť tak celkový výkon, zvýšiť rýchlosť jazdca a priniesť ešte viac zábavy.

Výstup z bikefittingu využijete na nastavenie posedu bicykla ktorý už vlastníte, pred kúpou nového, či pri nastavovaní požičaného bicykla trebárs niekde na dovolenke v zahraničí.

Aj malá zmena pre veľké zlepšenie

www.youtube.com

Najčastejšie chyby posedu na biku

Bikefitting je v súčasnosti čoraz viac vnímaný ako súčasť nákupu bicykla a výskum ukázal, že aj malá zmena v zmene posedu môže priniesť výrazné zvýšenie efektivity vášho bicyklovania.

Možný nápad na vianočný darček pre bicyklového nadšenca, čo poviete?

Foto: unsplash

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET