Tipy na trochu iné tekvicové recepty

Na jeseň, keď postupne dozrievajú posledné plody našich záhrad, prichádza obdobie záplavy tekvíc. Či už vám bude ľúto vyhodiť vydlabané vnútro tekvice na Halloween, alebo už neviete čo z nej variť, tieto nápady môžu váš jedálniček osviežiť.

Foto: Shutterstock

Hovorí sa, že na jeseň vystrieda na Slovensku pozdrav „dobrý deň“ pozdrav „nechcete tekvicu?“ Nárazová úroda nám však dáva možnosť sa dobre najesť z niečoho, čo je lacné, lokálne a veľmi dostupné. Bežnou odrodou je hokkaido a tá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov.

Prečo jesť hokkaido tekvicu

Foto: unsplash

V prvom rade vám napovie jej farba – bohatosť na betakarotén je nepopierateľná (dokonca vyššia než u mrkvy) a jeho transformácia v našom tele na vitamín A pomáha nášmu zraku unavenému z počítačov, televízorov a mobilných telefónov. Pomáhajú jej obsiahnutý luteín a zeaxantín. Jej bohatý obsah vitamínov C a E posilní práve na jeseň imunitný systém a je to takzvaná „bezvýčitková“ potravina, keďže z 90% obsahuje vodu. To pomáha aj zanedbanej hydratácii tela. Zníži vám krvný tlak, má protizápalové účinky, opraví vám trávenie a žalúdočnú sliznicu, chráni bunky, podporuje zdravú pokožku, prirodzene odčervuje a znižuje cholesterol a naopak dodáva telu množstvo antioxidantov.

Multižánrové tekvicové pyré

Foto: inspiredtaste,net

Ak sa nechcete nárazovo prejesť tekvice a uvažujete nad jej skladovaním, nie je nič jednoduchšie. Vyrobte si tekvicové pyré. Tekvicu prerežte, vydlabte semiačka (odporúčame ich oddeliť, usušiť a použiť ako výživový superdoplnok šalátov či na krémové polievky) a nakrájajte – aj s kožou. Položte na papier na pečenie, zľahka posoľte a aj na niekoľkých plechoch naraz dajte piecť do rúry asi na hodinu. Keď je mäkká, vhoďte kúsky do mixéra (môžete ale nemusíte vyhodiť šupku) a vyšľahajte na krémové pyré. To môžete použiť hneď, alebo zamraziť na obdobie zimy.

Tekvicové pyré v receptoch z celého sveta

Foto: Pixabay

Primiešate ho jednoducho do bežných jedál. Môže poslúžiť ako príloha k napríklad výrazne chuťovej rybe ako je losos. Pridajte lyžičku do talianskeho bianco rizota či cesta na gnocchi a máte hotový obed. Pridajte nastrúhaný zázvor, cesnak, kari korenie, cibuľu a kokosové mlieko a máte indickú superpolievku. Alebo ho primiešajte do hummusu a máte ochutenú, aj zafarbené verziu tohto blízkovýchodného jedla. Na plátky nakrájaná a na pare urobená tekvica sa výborne hodí aj do vegetariánskeho sushi. Stačí ju spolu s avokádom zabaliť do nori rias s ryžou a servírovať so sójovou omáčkou. Konieckoncov, aj keď sa tekvica hokkaido zrodila v strednej Amerike, meno jej dal jeden zo štyroch hlavných ostrovov Japonska.

Tekvicový koláč, neodmysliteľná súčasť jesene

Foto: unsplash

Poznáte ho z amerických filmov, ale už ste ho niekedy jedli? Pumpkin pie, alebo tekvicový koláč, je symbolom jesene. Na cesto zľahka zmiešate 230 gramov hladkej múky, 2 polievkové lyžice cukru, štipku soli, 100 g masla, jeden žĺtok a pol deci studenej vody. Zabaľte do fólie, nechajte odstáť v chladničke a poďme na plnku. Pri nej dve vajcia rozšľahajte so 150 g cukru na penu, pridajte štipku soli, čajovú lyžičku škorice a pol tejto lyžičky mletých klinčekov. Do toho zamiešajte 400 gramov tekvicového pyré a 250 ml nesladeného kondenzovaného mlieka.

Potom vyberte cesto, natlačte ho na dno okrúhlej formy na pečenie a obsah formy vyplňte plnkou. Na štvrť hodinu to nechajte piecť na 210 stupňoch, aby ste to následne dopiekli na 180 stupňoch počas ďalšej pol hodiny až 40 minút. Keď je plnka pružná, no drží tvar, tekvicový koláč vyberte, nechajte vychladnúť a až potom servírujte s trochou šľahačky.

Keď je farebná príroda, urobte si jesenné varenie a pečenie farebnejšie a veselšie aj vy, oranžová tekvica vám k tomu dáva skvelú a zdravú príležitosť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET