Novinky v Kaštieli vo Svätom Antone

Jeden z najznámejších kaštieľov Slovenska, ten vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici, je takmer nutnou zastávkou počas objavovania tohto romantického mesta a jeho okolia. Teraz mu pribudli dve nové atrakcie.

Foto: Múzeum Svätý Anton

Niekto ho pozná len zo školského výletu, no mnohí milovníci vzácnych exponátov či poľovníctva pri slovnom spojení Kaštieľ vo Svätom Antone spozornejú. Táto národná kultúrna pamiatka spojená so známymi rodmi Koháry a Coburg tu existuje od roku 1750. Oba rody sem sústredili diela šikovných umelcov a remeselníkov. A tak je tu dnes mnoho vzácneho nábytku a najväčšia poľovnícka expozícia svojho druhu na Slovensku. Niet divu, že sem ročne zavíta okolo 40 000 návštevníkov.

Tri dôvody prečo navštíviť Kaštieľ vo Svätom Antone

Foto: Múzeum Svätý Anton

Zlatý salón vyrobený z lipového dreva zlateného 24-karátovým zlatom.

Niekto za svoje tri dôvody zoberie celistvosť, autentickosť a rozmanitosť tohto miesta a jeho zbierok. Iných zas priláka trojica vzácností, ktoré nezažijete nikde inde na svete: bohaté interiéry, poľovnícke trofeje a anglická záhrada.

V interiéroch si užijete vzácne fresky, bohato zdobený barokový nábytok zvaný marketéria, či Zlatý salón vyrobený z lipového dreva zlateného 24-karátovým zlatom. Čalúnenie nábytku ručne vypracovali v manufaktúre Phillippa de la Salle v Lyone. Ferdinand Coburg ho získal na dražbe v Paríži. Pôvodne išlo o dar Márie Terézie svojej dcére Márii Antoinette (manželke francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI.).

V expozícii poľovníctva sa priam stratíte v 12 miestnostiach sokoliarstva, kynológie, rybárstva, či poľovníctva. Oba rody boli vášnivými poľovníkmi a práve v neďalekej Banskej Štiavnici sa už v roku 1808 začal vyučovať predmet poľovníctvo.

Treťou hlavnou atrakciou Kaštieľa vo Svätom Antone je jeho anglický park. A práve v ňom pribudli v októbri 2023 aj dve nové atrakcie.

Dve nové atrakcie parku

Foto: Múzeum Svätý Anton

Tunajší park je jedným z najkrajších na Slovensku. Jeho romantické zákutia s lavičkami, mostíkmi a altánkami dopĺňa umelo vytvorená jaskyňa - grotta. Systém jazierok, vodopádov a kaskád je napájaný niekoľko kilometrovým náhonom a akvaduktmi z Kolpašského potoka.

Camera obscura, tmavá komora

Foto: Terézia Sopková / OOCR Región Banská Štiavnica

Ešte v roku 200 sa počas rekonštrukcie kaštieľa zistilo, že sa cez otvory v strešných vikieroch na komíny v podkroví premieta obrátený odraz nádvoria. Nie je známe či išlo o zámer, alebo náhodu, no túto atrakciu sa rozhodli zrekonštruovať v malom drevenom domčeku pred kaštieľom. Po vstúpení si budete musieť chvíľu zvykať na tmu. No potom sa vám na stene oproti dverám začne objavovať kaštieľ hore nohami.

Rozárium vo Svätom Antone

Foto: Terézia Sopková / OOCR Región Banská Štiavnica

Posledný užívateľ sídla, Ferdinand Coburg bol v rokoch 1887 – 1918 bývalým bulharským cárom. V tejto krajine sa pestuje známa ruža damascénska. Jedna z najcennejších rastlín sveta, známa tiež ako bulharská ruža, sa vyžíva na výrobu vzácneho ružového oleja. Aj preto si Ferdinand Coburg preniesol kus bývalej domoviny na Slovensko. Zároveň v okolí Sitna pôsobil aj významný slovenský polyhistor, Andrej Kmeť. Jeho Herbarium Kmetanium je najvýznamnejšou botanickou zbierkou s vyše 72 000 položkami. Až šesť tisíc z nich je ruží a 60 druhov popísal po ich objavení v okolí Sitna. Na počesť obom týmto mužom z histórie otvorili pri kaštieli rozárium. Oddýchnuť si pri vôni desiatich rôznych druhov ruží môžete na nových lavičkách s výhľadom na krásny park.

A ešte jedna zaujímavosť o ružiach, každému spojená s jeseňou, na záver: Vedeli ste, že pratypom všetkých vyšľachtených ruží je ruža šípová, známejšia tiež ako šípky? Ich plody ako obrovskú zásobáreň vitamínu C zbierame práve v čase jesene – na dobrý čaj, alebo džem.

AMI MÉG ÉRDEKELHET