A szakértő szerint ezek a repülőgép legpiszkosabb részei

Nem találnánk ki, melyik felületen van a legtöbb baktérium.

egy repülőgép a felhők fölött

Bár a légitársaságok pörgősen dolgozó, elhivatott takarítószemélyzete mindent megtesz annak érdekében, hogy a fedélzetet tisztán adják át az utasoknak, gyakran előfordul, hogy bizonyos felületekre nem marad idő. Mutatjuk azt az 5 helyet, amit a szakértők szerint, ha tehetjük, inkább ne nagyon érintsünk meg.

​Üléshuzatok

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Az üléshuzatokat csak akkor tisztítják vagy cserélik ki, ha valamilyen durva szennyeződés éri őket, és ezt valaki hivatalosan is bejelenti. Ez több szempontból is problémás. Egyrészt nem minden ilyen szennyeződésről számolnak be az utasok, másrészt sokszor a menetrend élvez prioritást – a koszos huzatokat általában nem cserélik le, ha ez komolyabb késést okozna. Emiatt érdemes lehet saját eldobható vagy többször használható üléshuzattal készülnünk a következő utunkra.

​Biztonsági utasítások

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A Travel + Leisure által megkérdezett szakértők szerint a repülőgép egyik legszennyezettebb pontja az ülészsebben található dokumentum, amelyen a biztonsági utasítások szerepelnek. Ennek az oka egész egyszerű: a brosúra annyira eldugott helyen van, hogy a pörgős takarítás közben senkinek nem jut eszébe, hogy elővegye és letisztítsa. Szóval, miután elolvastuk, mi a teendő vészhelyzet esetén, mindenképp használjunk kézfertőtlenítőt, és töröljük át a nyomtatványt is, ezzel is odafigyelve az utánunk következő utasok egészségére.

​Lehajtható asztalok

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Az utasok általában tudják, hogy a repülőgépek tele vannak szennyeződéssel, de a szakértők szerint azzal a legtöbben nincsenek tisztában, hogy a lehajtható asztalok mennyire koszosak. Evés előtt feltétlenül töröljük le őket, mert a reptéri takarítás szinte sosem elég alapos – emiatt pedig rengeteg baktérium található az evésre szolgáló felületen.

​Kézipoggyász-tartók

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A fej feletti rekeszeket szintén nagyon ritkán tisztítják, pedig pakolás közben rengetegen megérintik őket. Bár szinte lehetetlen elkerülni, hogy hozzáérjünk, ha van nálunk fertőtlenítő hatású törlőkendő, fogjuk meg azon keresztül a tároló ajtaját.

Kilincsek

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Bár a fürdőszobák belsejét rendszeresen takarítják, ugyanez az ajtókilincsekről már nem mondható el. Ennek az eredménye több kutatásban is tetten érhető: legutóbb, 2023 októberében egy riporter, Andrea Sachs gyűjtött mintákat a fedélzet minden pontjáról. Az akkori adatok alapján az összes megérinthető felület közül a mosdóajtón található kilincs volt a legszennyezettebb.

AMI MÉG ÉRDEKELHET