Így vezess csúszós úton - Michelisz Norbert tanácsai

Hogy ne te legyél a keresztbe állt kamion, ha leesik egy centi hó.

vezetés
Fotó: Shutterstock

Michelisz Norbert, a túraautó világbajnoki sorozat (TCR World Tour) versenyzője vezetéstechnikai tréningeket is tart. De amíg nem jutunk le hozzá az oktatópályára, addig is sokat tanulhatunk a tanácsaiból. Csúszós út? Hóesés? Elakadás? Ezekre érdemes figyelni, ha szeretnéd épségben megúszni a téli vezetést:

• Az autó felkészítése az egyik legfontosabb teendőnk, hiszen hiába vezetünk jól, ha az autó nincs megfelelő állapotban. Rögtön az élre kívánkozik a téli abroncsok használata: a havas-jeges utakon a legjobb nyári gumi sem veheti fel a versenyt akár a legrosszabb téli abronccsal sem. A téli gumi stabilitást ad az autónak, és méterekkel csökkenti a fékutat.

• Ne induljunk el kevés üzemanyaggal – főleg hosszabb útra. Ha van rá mód, mindig legalább félig legyen a tank – ha esetleg elakadnánk valahol útközben, jól jön az üzemanyag, hiszen fűteni csak járó motornál tudjuk az autót.

Fotó: Shutterstock

  • Számítsunk mindig téli útviszonyokra, elvégre tél van. Ha száraz is az út, bárhol feltűnhet egy váratlan jeges szakasz, ha pedig pár fokkal leesik a hőmérséklet, pillanatok alatt minden jegessé válhat.
  • Kardinális kérdés ilyenkor a helyes sebesség megválasztása: közlekedjünk lassabban, mint máskor. Nem kell poroszkálni, de ne is úgy menjünk, mintha nyár lenne.
  • Hasonlóan fontos a követési távolság: alapszabálynak kellene lennie, hogy télen a máskor megszokott követési távolság két és félszeresét tartsuk meg az előttünk lévőtől. Így több időnk és hosszabb útszakaszunk van reagálni egy-egy váratlan forgalmi helyzetre.

Fotó: Pixabay

  • Vezetéstechnika: havas, csúszós úton kisebb mozdulatokkal, kisebb kormányszöggel dolgozzunk! Ilyenkor ugyanis kisebb a tapadás, és az autó a kisebb kormánymozdulatokra is vehemensebben reagál.
  • Először mindig kormányzással próbáljunk korrigálni, ha úgy adódik. A fékezés ugyanis – hacsak nincs ABS-ünk – blokkolja a kerekeket, amitől az autó irányíthatatlanná válik. Tehát apró kormányzás, ha az nem segít, még több kormányzás, és csak ezután használjuk a féket.

www.youtube.com

Car ice Sliding crash & spin outs 2021. Black ice and Icy road. Winter weather.
  • Alul- és túlkormányozottság: előbbi az első-, míg utóbbi a hátsókerék-hajtású autóknál léphet fel, ha nem megfelelő a tapadás. Mindkét esetben arról van szó, hogy az autó eleje vagy hátulja irányíthatatlanná válik. Előbbi esetben az az általános, hogy a sofőr megijed, erősen elfordítja a kormányt, aminek semmi hatása nem lesz, az autó egyenesen fog csúszni. Apró kormánymozdulatokra viszont újra irányítható lesz az autó.
  • Túlkormányozottság esetén az autó hátulja indul el, amit ellenkormányzással korrigálhatunk: ilyenkor abba az irányba fordítjuk a kormányt, amerre az autó fara elindult. Apró mozdulatokkal újra tapadást nyerhetünk, és visszaszerezhetjük az uralmat a jármű felett.
AMI MÉG ÉRDEKELHET