A világ egyik leghátborzongatóbb szellemvárosa, ahol több száz kastély áll elhagyatottan

Egyszer még impozáns projektnek tűnt az 587 – ma már üresen álló – kastély megépítése.

Burj Al Babas

Egy dolog biztos: ha egy Disneylandre gondolunk, szinte biztos, hogy nem valami kietlen, már-már horrorisztikus kalandpark jut az eszünkbe. Pedig a a törökországi Burj Al Babas pont ilyen: egy misztikus szellemváros, ami eredetileg egy nagyon izgalmas projekt lett volna.

A Fekete-tenger közelében fekvő Burj Al Babast egy olyan luxusfejlesztő cég kezdte el építeni még 2014-ben, amely korábban sikeresen megépített két termálvizes szállodát ugyanebban a régióban. A várost elsődlegesen a tehetősebb arab vendégek számára álmodták meg, akik a Fekete-tengerre néző panorámát szerették volna magukénak tudni – mindezt európai ihletésű, gótikus kastélyok társaságában.

Valójában tehát Burj Al Babast egy fényűző, impozáns városnak gondolták el, amely a királyi élet látszatát nyújtja mindazoknak, akik hajlandóak lettek volna kifizetni a 350-450 ezer euró közötti összeget egy-egy kis palotáért.

Ez is érdekelhet: Spanyol várak és kastélyok nyomában

Miért szakadt félbe a megvalósítása?

www.instagram.com

A projekt lezárta előtt azonban a kivitelező cég csődöt jelentett. Továbbá az sem segített a helyzeten, hogy a közelben élők nagyon felháborodtak mind az otthonok esztétikáján, mind a fejlesztők üzleti gyakorlatával kapcsolatban.. A hírek szerint sokakat frusztrált, hogy a kastélyok egyáltalán nem hasonlítanak semmihez a környéken – különösen nem a történelmi oszmán stílusú kúriákhoz.

A közharag odáig terjedt, hogy a környéken lakók a kivitelezők ellen pert indítottak, amelyben azt is állították, hogy a cég fákat vágott ki, így károsítotva a környezetet.

Törökország gazdasága sem állt épp a legstabilabban, így kijelenthető, hogy rossz döntések és a rossz időzítés kombinációja miatt állították le az építkezést.

Ezt is olvasd el! A japán kastély titkai

Valaha még be fogják fejezni?

2019-ben a befektetők és a vásárlók is kivonták a pénzüket a 200 millió dolláros – közel 190 millió eurós – projektből, az építtető vállalat ugyanakkor azt állította, hogy az egész helyzet csak egy bukkanó az úton, és projektet befejezik. Persze a koronavírus-világjárvány megváltoztatta mindenki életét, így semmi sem haladt előre az elmúlt időszakban. Az Architectural Diges cikke szerint bár nem kizárt, hogy a munkálatok folytatódjanak, ez jelenleg összességében igen valószínűtlennek tűnik.

Látogatható?

www.instagram.com

Igaz, sok villát kezdtek el építeni, de egyet sem fejeztek be teljesen. Ezáltal a titokzatos városka továbbra is lakhatatlan.

Ennek ellenére ezek a tények sem akadályozták meg a kalandvágyó turistákat abban, hogy a félig befejezett tornyok között fedezzék fel a területet. Ugyanakkor Ilke Opperman utazási vlogger figyelmeztet:

Mindenhol építőanyagok vannak, nem véletlenül nem engedik be az embereket. Ha itt járnánk, vigyázzunk, hova lépünk, hiszen ez még így is egy építkezés nyitott vezetékekkel, szóval legyünk nagyon óvatosak.
AMI MÉG ÉRDEKELHET