Így utazz olcsón 3.: Hasznos tippek

Furcsa munka és ingyenes napok.

utazás
Fotó: Shutterstock

Némi utánjárással és észszerű kompromisszumokkal vagyonok elköltése nélkül is fantasztikus helyekre juthatunk el. Megnéztük, miként tehetjük olcsóbbá a szállást, az utazást és az ott-tartózkodást hosszabb és rövidebb kiruccanásaink során. Cikkünk harmadik részében azt kutattuk, milyen különleges spórolási tippekben érdemes gondolkodni.

De vajon mennyibe kerül a külföldi élet?

Fotó: Shutterstock

Érvényes ökölszabály, hogy minél több időnk van az utazásra, annál több az esélyünk a spórolásra. Főleg hosszabb, többhetes, esetleg hónapos utazások esetén érdemes a www.numbeo.com/cost-of-living/ oldalt böngészgetni, amely egy adott ország megélhetési költségeiről (közlekedés, élelmiszerárak, lakásbérleti díjak) ad tájékoztatást. E fontosabb kiadások mértékét látva a tervezés is könnyebbé válik.

A lámpaoltogató

Fotó: Shutterstock

Havi 2300 dollár azért, hogy az ember reggel fel-, majd este lekapcsolja a világítást egy vasútállomáson? Svédországban ez sem lehetetlen. Két svéd képzőművész, Simon Goldin és Jakob Senneby ugyanis olyan konceptuális művészeti projektet álmodott meg, melynek célja a „súlyos unaloműzés” megélése. Mindezt egy Göteborgban 2026-ban újranyitó vasútállomás „gondnokaként” teheti valaki. A pozícióra 2025-től fogadják majd a pályázatokat, a szerencsés (?) kiválasztott pedig addig töltheti be cseppet sem stresszes munkakörét, míg meg nem unja és vissza nem adja azt.

Figyeld a helyi ingyenes napokat!

Fotó: Shutterstock

Velük is találkozhatsz

Érdemes utánanézni a helyi kedvezményeknek, ugyanis a legtöbb országban találhatunk díjmentes városnézési opciókat. Íme, néhány példa!

  • Párizsban minden hónap első vasárnapján és július 14-én ingyenesen juthatunk be a Louvre-ba, a 26 év alatti uniós állampolgároknak pedig a legtöbb múzeum ingyenes.
  • Olaszországban az állami múzeumok és bizonyos templomok minden hónap első vasárnapján ingyen látogathatók,
  • Szentpéterváron az Ermitázs minden hónap első csütörtöki napján ingyenes.

A fentieken túl a városok felfedezésében is választhatunk kedvezményes opciókat, a legtöbb nagyvárosban van például free walking tour, amely során vidám és sokszor professzionálisan felkészült helyi idegenvezetők mutatják be a várost, a túrák után pedig attól függően fizethetünk, hogy mennyire voltunk elégedettek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET