Existuje reštaurácia, kde za večeru neplatíte Existuje reštaurácia, kde za večeru neplatíte
Kuchyňa reštaurácie Mirai Shokudo
Foto: Mirai Shokudo

2025-08-26

Existuje reštaurácia, kde za večeru neplatíte

Reštaurácie si zvyčajne získavajú pozornosť výnimočným jedlom, originálnym interiérom alebo nezabudnuteľnou atmosférou. Tokijská reštaurácia Mirai Shokudo však zaujala celý svet z úplne iného dôvodu. Tento malý podnik s kapacitou iba 12 miest funguje na netradičnom modeli – hostia tu za jedlo nemusia zaplatiť peniazmi.

V japonskej metropole Tokio existuje netradičná reštaurácia, kde hostia môžu odísť bez toho, aby zaplatili účet. Nejde však o žiadnu chybu – reštaurácia Mirai Shokudo funguje na špecifickom princípe, ktorý vznikol s cieľom pomôcť ľuďom v ťažkej životnej situácii.

Tento unikátny koncept vytvoril inžinier Sekai Kobayashi, ktorý podnik otvoril v roku 2015. Inšpirácia prišla počas jeho pôsobenia v spoločnosti Cookpad Inc., zameranej na recepty a varenie. Kobayashi tam spolu s kolegami mohol vo voľnom čase bezplatne využívať firemnú kuchyňu. Pozitívne reakcie na jeho jedlá ho nakoniec presvedčili opustiť stabilnú kariéru v IT a splniť si sen – vytvoriť priestor, kde sa môže dobre najesť každý, bez ohľadu na svoje finančné možnosti.

Mirai Shokudo však nie je tradičná charitatívna jedáleň – a možno práve v tom spočíva tajomstvo jej úspechu. Kobayashi ponúka hosťom v núdzi jednoduchú možnosť: namiesto zaplatenia účtu si môžu cenu jedla odpracovať. Stačí stráviť 50 minút pomocou v reštaurácii – či už pri obsluhe, upratovaní alebo iných drobných prácach.

Tento netradičný koncept sa ukázal ako mimoriadne funkčný. Od otvorenia reštaurácie sa vďaka nemu dostalo k teplému jedlu už viac ako 500 ľudí. Medzi nimi boli napríklad študenti, ktorí si chceli ušetriť peniaze, ale aj dospelí, ktorí do reštaurácie chodili nielen pracovať, ale aj učiť sa – s cieľom neskôr si nájsť uplatnenie v gastronomickom odbore.

Robím to preto, aby som stretával ľudí, ktorí sú hladní, no nemajú peniaze na to, aby si mohli dovoliť jedlo v reštaurácii

– hovorí Kobayashi, ktorý sa rozhodol ísť ešte ďalej – s verejnosťou zdieľal aj celý prevádzkový plán svojej reštaurácie. Inšpiroval sa pritom prístupom z IT sektora, kde sa často používa otvorený model vývoja. Verí, že zverejnením svojich skúseností dá iným možnosť tento koncept prevziať, prispôsobiť a ďalej rozvíjať.

Image
Svoj účet si tu môžete jednoducho odpracovať
Foto: Mirai Shokudo

Kobayashi dúfa, že jeho príklad bude naďalej inšpirovať komunitu a povzbudí ďalších ľudí k podobným iniciatívam. V záujme úplnej transparentnosti zverejnil na webovej stránke reštaurácie nielen celý obchodný plán, ale aj finančné údaje – aby každý, kto chce nasledovať jeho model, mal k dispozícii konkrétny a overený základ.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !