Najväčšia bezplatná reštaurácia na svete, ktorá denne obslúži 100 000 ľudí Najväčšia bezplatná reštaurácia na svete, ktorá denne obslúži 100 000 ľudí
Zlatý chrám, Amritsar
Foto: Shutterstock

2024-10-07

  • Drive
  • Gastro
  • Najväčšia bezplatná reštaurácia na svete, ktorá denne obslúži 100 000 ľudí

Najväčšia bezplatná reštaurácia na svete, ktorá denne obslúži 100 000 ľudí

V súčasnosti je len málo miest, kde sa jedlo poskytuje úplne zadarmo tým, ktorí ho potrebujú. Ale približne 300 ľudí, ktorí pracujú v najväčšej bezplatnej kuchyni na svete, sa 24 hodín denne stará o to, aby ľudia neboli hladní.

V severoindickom meste Amritsar sa nachádza Zlatý chrám, kde už desaťročia funguje kuchyňa, ktorá sa snaží nasýtiť tých, ktorí do nej vstúpia. Jedlo, ktoré sa tu podáva, je symbolom oddanosti sikhov službe spoločnosti a rovnosti a langar (komunitná kuchyňa) víta ľudí z rôznych prostredí. 

V langare sa denne pripraví 50 000 až 100 000 teplých jedál – je to dokonalá ilustrácia sikhského princípu služby komunite, známeho ako seva.
Image
Foto: Getty Images

Samozrejme, nie je to jediné miesto, kde sa stále udržiava tradícia, ktorú začal prvý sikhský guru Guru Nanak v roku 1481, ale langar v Zlatom chráme je jedinečný na svete. V langare boli vo svojej dobe priekopníkmi, pretože išli úplne proti indickému kastovnému systému, ktorý presadzoval vytvorenie miest, kde by mohli ľudia všetkých náboženstiev, pôvodu a spoločenského postavenia spolunažívať ako rovný s rovným a zároveň jesť rovnaké jedlo.

Odvtedy v Zlatom chráme pracuje približne 300-350 ľudí, ktorým pomáhajú ďalší dobrovoľníci. Kuchyňa, ktorá je otvorená 24 hodín denne, sa udržiava z darov sikhov a iných dobrodincov. Väčšina jedál je vegetariánskych, napríklad dal (dusená šošovica), sabzi (zeleninové jedlo), čapátí (plochý chlieb) a kheer (ryžový nákyp).

Reštaurácia má dve veľké jedálne, do ktorých sa naraz zmestí približne 5 000 ľudí.

Zamestnancom samozrejme pomáhajú väčšie stroje – jeden z nich napríklad dokáže za hodinu pripraviť 25 000 roti (plochých chlebov). Podľa denníka Times of India sa tu v priemere za deň spotrebuje približne 5 000 kilogramov múky, 2 000 kilogramov dalu, 1 400 kilogramov ryže a 700 litrov mlieka.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !