2024-07-18
100 rokov šalátu Caesar: pôvodný recept
Jeden z najobľúbenejších letných šalátov, šalát Cézar, oslávil tento rok svoje 100. narodeniny v Tijuane neďaleko hraníc s USA. Hoci by si mnohí mysleli, že šalát sa spája s rímskym cisárom Júliom Cézarom, historici tvrdia, že jedlo bolo vynájdené v Mexiku v roku 1924 – v tom čase sa ešte pripravovalo najmä zo zvyškov jedál.
Za vynálezcu šalátu sa považuje šéfkuchár a reštaurátor talianskeho pôvodu Cesare Cardini. 4. júla 1924 obsluhoval v Tijuane Američanov, ktorí chceli počas zákazu alkoholu v krajine osláviť americký Deň nezávislosti pitím.
Traduje sa, že Cardini bol nútený nakrájať všetko do obrovskej drevenej misy, aby obslúžil veľký počet hostí, a tak sa zrodil šalát Cézar.
Podľa tradície pripravuje šalát pri stole šéfkuchár a v reštaurácii Caesar v Tujuane sa táto tradícia dodržiava aj po sto rokoch. Tu kuchári miešajú ingrediencie klasického receptu – rímsky šalát, papriku, parmezán, varené vajce a dresing z horčice, citróna a olivového oleja – vo veľkej drevenej mise pri stole.Hoci sa recept v priebehu rokov samozrejme menil, základ zostal na celom svete rovnaký.
Foto: Unsplash
Podľa mexického šéfkuchára Claudia Pobleteho, ktorý pri príležitosti 100. výročia vzniku šalátu napísal špeciálnu kuchársku knihu, je šalát všeobecne obľúbený, pretože sa vyrába zo zložiek, ktoré sú „nevyhnutné pre ľudskú výživu".
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.