Niekoľko trikov, vďaka ktorým sa vaše vianočné záviny nerozpadnú Niekoľko trikov, vďaka ktorým sa vaše vianočné záviny nerozpadnú
Foto: Shutterstock

2024-12-23

  • Drive
  • Gastro
  • Niekoľko trikov, vďaka ktorým sa vaše vianočné záviny nerozpadnú

Niekoľko trikov, vďaka ktorým sa vaše vianočné záviny nerozpadnú

Dokážete sa vyhnúť najčastejšiemu problému pri pečení závinov? Vďaka niekoľkým jednoduchým, ale účinným postupom budete mať sviatočný koláč zaručene bez prasklín a všetci pri sviatočnom stole budú ohromení konečným výsledkom.

Či už ide o makový, orechový alebo gaštanový závin, v procese prípravy sú dva hlavné kroky: cesto a náplň. Keďže cesto potrebuje čas na vykysnutie, príprava závinov trvá najmenej 2-3 hodiny, kým sa začne čerstvo podávať. A nie je nič nepríjemnejšie, ako keď po všetkom investovanom čase a energii vyjde z rúry popraskané alebo suché – tomu sa však dá ľahko vyhnúť dodržiavaním niekoľkých základných pravidiel.

Prvým základným pravidlom je, že množstvo cesta a náplne v závinoch musí byť v rovnováhe.

Mnohí ľudia sa mýlia, keď nedodržiavajú odporúčanú veľkosť cesta v recepte – ak ho príliš natiahnete, náplň bude redšia, čo takmer určite spôsobí praskanie počas pečenia.

Image
Foto: Shuttertsock

Inšpirujte sa: Vianočné pusinky

Azda najväčšou výzvou je príprava náplne, pretože musí byť šťavnatá a zároveň dostatočne suchá. Ak však bude príliš inklinovať k tomu druhému, závin nebude chutný, a ak bude príliš vlhký, para vznikajúca počas pečenia bude cesto tlačiť od seba.

Skúsení cukrári preto mak alebo orechy zohrievajú v cukrovom sirupe a plnku varia, kým nie je dostatočne suchá. Vďaka sirupu je náplň šťavnatá a zároveň dostatočne suchá, aby odolala vysokým teplotám.
 

Nakoniec ešte jeden dôležitý krok: prepichovanie. Záviny treba prepichnúť nahusto a hlboko, aby para mohla voľne unikať a cesto neprasklo. Najlepšie je použiť veľmi tenký nástroj, napríklad špáradlo.
V prípade problémov existuje riešenie

Ak sa vyskytne problém, nenechajte sa odradiť. Hneď po vybratí z rúry ho ešte horúce zabaľte do utierky a jemne, ale pevne cesto stlačte. Potom ho zabaľte do alobalu a nechajte ho úplne vychladnúť – keď sa tak stane, po prasklinách nebude ani stopy.

(Eva)

Prečítajte si aj: Ľahké, bleskurýchle zákusky

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !