2024-12-23
Niekoľko trikov, vďaka ktorým sa vaše vianočné záviny nerozpadnú
Dokážete sa vyhnúť najčastejšiemu problému pri pečení závinov? Vďaka niekoľkým jednoduchým, ale účinným postupom budete mať sviatočný koláč zaručene bez prasklín a všetci pri sviatočnom stole budú ohromení konečným výsledkom.
Či už ide o makový, orechový alebo gaštanový závin, v procese prípravy sú dva hlavné kroky: cesto a náplň. Keďže cesto potrebuje čas na vykysnutie, príprava závinov trvá najmenej 2-3 hodiny, kým sa začne čerstvo podávať. A nie je nič nepríjemnejšie, ako keď po všetkom investovanom čase a energii vyjde z rúry popraskané alebo suché – tomu sa však dá ľahko vyhnúť dodržiavaním niekoľkých základných pravidiel.
Mnohí ľudia sa mýlia, keď nedodržiavajú odporúčanú veľkosť cesta v recepte – ak ho príliš natiahnete, náplň bude redšia, čo takmer určite spôsobí praskanie počas pečenia.

Inšpirujte sa: Vianočné pusinky
Skúsení cukrári preto mak alebo orechy zohrievajú v cukrovom sirupe a plnku varia, kým nie je dostatočne suchá. Vďaka sirupu je náplň šťavnatá a zároveň dostatočne suchá, aby odolala vysokým teplotám.
Ak sa vyskytne problém, nenechajte sa odradiť. Hneď po vybratí z rúry ho ešte horúce zabaľte do utierky a jemne, ale pevne cesto stlačte. Potom ho zabaľte do alobalu a nechajte ho úplne vychladnúť – keď sa tak stane, po prasklinách nebude ani stopy.
(Eva)
Prečítajte si aj: Ľahké, bleskurýchle zákusky
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !