2022-10-01
Tajomstvo dokonalého pečeného kurčaťa
Uistite sa, že ste z kurčaťa odstránili všetky vnútornosti, umyte ho a poriadne osušte. To vám zabezpečí, že v rúre pekne zhnedne a bude chrumkavé. Nachystajte si tymián alebo petržlenovú vňať, prípadne aj zmes byliniek a vložte ich pod kožu. Na potretie kurčaťa môžete použiť maslo alebo extra panenský olivový olej zmiešaný s pretlačeným cesnakom. Oba fungujú skvele, takže použite, čo uprednostňujete. Dovnútra dajte umytý biocitrón poprepichovaný nožom.
Kurča môžete obložiť zeleninou a zemiakmi. Použite baklažán, cuketu, maslovú tekvicu, mrkvu, papriku, cibuľu, špargľu či väčšie olivy. Zeleninu posoľte, vysypte na pekáč a potom na ňu položte kurča. Všetko stačí spolu jednoducho upiecť v rúre a máte rovno hotovú zdravú, teplú prílohu. Použiť môžete aj plátky slaninky s cibuľou.
Foto: unsplash
Dobrú šťavnatosť kurčaťa dosiahnete tým, že ho na začiatku dáte do rúry s vyššou teplotou, vďaka čomu sa zatiahne a nebude suché. Približne po 15 minútach stiahnite teplotu na 200 až 220 stupňov a kurča prikryte alobalom. Kurča pečte vždy prsiami nahor. Prípadne začnite prsami nadol a po polhodine ho otočte. Prsia sú najobľúbenejšou časťou, a preto chceme, aby boli čo najchrumkavejšie. Tento spôsob tiež pomáha udržať tvar kurčaťa a aby sa upieklo rovnomerne. Približne 2- až 2,5-kilové celé kurča pečieme na 220 stupňoch Celzia asi 1 hodinu a 15 minút. Celé kurča s hmotnosťou 2,5 kg až 3 kg budeme piecť 1 hodinu a 30 minút. Na záverečných 15 minút prepnite na rúre funkciu grilu a zvýšte teplotu, aby sa koža trošku pripiekla do chrumkava. Ak chcete docieliť, aby bolo kurča šťavnaté, aspoň 3- až 4-krát ho nezabudnite podlievať. Do výpeku môžete pridať aj mlieko, ktoré vylepší chuť výpeku.
Foto: unsplash
Ak sa vám nechce trápiť s pečením kurčaťa alebo ste práve na cestách, stále máte možnosť vychutnať si dokonale ugrilované kurča. Okrem najnovších servisných staníc Pohranice na R1 neďaleko Nitry si ho môžete dopriať aj vo Fresh Corneroch na servisných staniciach Slovnaft pri Dolnej Strede pri Seredi na R1, v Sekuliach na D2 (posledná stanica na výjazde zo SR), v Ivachnovej na začiatku severnej D1 a v Janovíku na východnej D1 medzi Košicami a Prešovom obojsmerne. Dostanete ho naservírované s chutnou oblohou vo forme listového šalátu, rajčín a jarného kapustového šalátu.
Foto: Shutterstock