Karnevalová sezóna je tu: 4 tipy na prípravu dokonalých fašiangových šišiek Karnevalová sezóna je tu: 4 tipy na prípravu dokonalých fašiangových šišiek
Foto: Shutterstock

2025-01-31

  • Drive
  • Gastro
  • Karnevalová sezóna je tu: 4 tipy na prípravu dokonalých fašiangových šišiek

Karnevalová sezóna je tu: 4 tipy na prípravu dokonalých fašiangových šišiek

Karnevalová sezóna je predo dvermi a šišky sú ich neodmysliteľnou súčasťou. Príchute a tvary sa vo väčšine krajín líšia, ale základné techniky ich výroby sú v podstate rovnaké.

Šišky sú obľúbené na celom svete, čomu sa nemožno čudovať, keďže ich história siaha až do staroveku – hoci ich podlhovastý tvar vtedy nemal ani zďaleka podobu okrúhlej verzie, akú poznáme dnes. Ich zrod vysvetľujú dve legendy: jedna sa viaže k Francúzsku a druhá k Rakúsku.

Francúzska povesť hovorí, že za recept vďačí Márii Antoinette: cisárovná vraj raz utiekla z dvorného maškarného plesu a zamiešala sa medzi ľudí na ulici. Z radovánok však vyhladla a smäd uhasila beignetom od pouličného predavača. Tak veľmi jej chutil, že si ho pozvala k sebe domov, aby jej recept poskytol. Do dokonalosti to potom dotiahol kráľovský cukrár.

Viedenčania však mali iný názor: podľa legendy ho vymyslela pekárka s dosť impulzívnou povahou Cecilia Krapfenová. Cecilia bola raz taká nahnevaná na svojho manžela (alebo podľa inej verzie na hosťa), že v zápale hádky odtrhla kúsok cesta ešte počas prípravy a hodila ho po ňom, aby namiesto toho pristál v panvici s horúcim olejom.

Nech už je legenda o pôvode šišiek akákoľvek, v modernej verzii si treba dať pozor na niekoľko vecí, ak chcete pri ich výrobe dosiahnuť čo najlepšie výsledky.
Image
Foto: Shutterstock

Jednou z najdôležitejších vecí je dbať na správnu teplotu počas celého procesu pečenia. Na cesto používajte len vlažné mlieko a ostatné prísady by mali mať izbovú teplotu. Pri vyprážaní je veľmi dôležitá teplota oleja: musíte počkať, kým bude olej dostatočne horúci, a až potom doňho vložte šišky. Nie je dobré ani to, aby bol olej príliš horúci, pretože tak sa šišky zvonka spália a vo vnútri zostanú surové. Ideálna teplota oleja je 170 až 180 stupňov Celzia.

Aby ste dosiahli dobrý výsledok, musíte aj popracovať na ceste: múku vždy preosejte a cesto mieste, až kým nie je mäkké, vzdušné a keď sa oddeľuje od stien misy.

Aby ste získali charakteristickú "stuhu", potrebujete použiť pokrievku. Najprv urobte do stredu vykrojených šišiek jamku a potom ich položte reznou stranou nadol do horúceho oleja. Potom ihneď prikryte pokrievkou a približne po 1,5 minúte pokrievku odstráňte, šišky otočte a dopečte bez pokrievky. Nikdy nedávajte na panvicu príliš veľa šišiek, pretože sa tým ochladí olej a šišky môžu napučať.

(Sóbors)

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !