2024-12-17
Krémový zázrak z Blízkeho východu – ako sa vyrába labneh!
S trochou jogurtu a kyslej smotany v chladničke si môžete v niekoľkých jednoduchých krokoch vychutnať blízkovýchodný krémový syr, ktorý je ideálny ako dip na filmový večer alebo ako predjedlo na večeru s priateľmi. Takto sa vyrába labneh!
Labneh je jedno z libanonských národných jedál s mierne kyslou chuťou a jemnou konzistenciou. V skutočnosti ide o hustejší jogurt, ktorý sa väčšinou vyrába z kravského mlieka, hoci do niektorých verzií sa pridáva kozie mlieko.
Keďže sa v obchodoch pomerne ťažko zháňa, je lepšie si ho pripraviť doma, pretože sa veľmi ľahko mieša. Pokvapkaný olivovým olejom a podávaný so zeleninou a pita chlebom je perfektným dipom na namáčanie, ale oplatí sa ho posypať aj blízkovýchodným korením zatar, ktoré sa k nemu výborne hodí.
- 500 g plnotučného jogurtu;
- 500 g kyslej smotany;
- pol čajovej lyžičky soli.
- Najprv si pripravte stredne veľkú misu a zmiešajte jogurt s kyslou smotanou.
- Potom vyložte cedník s malými okami aspoň tromi vrstvami plátna na syr (jemná textília) tak, aby štyri okraje vyčnievali, a potom ho položte nad ďalšiu prázdnu misu.
- Vlejte zmes jogurtu a smotany a štyri okraje zaviažte k sebe. Misku vložte do chladničky a nechajte cez noc odkvapkať.
- Na druhý deň odviňte plátno a labneh prelejte do čistej misy. Potom už stačí len osoliť a dôkladne premiešať.
- Môžete podávať so zeleninou, pitou alebo rôznymi koreninami podľa chuti.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !