2024-10-01
Sladké, škoricové, chrumkavé: ako pripraviť obľúbené španielske churros
Ak chcete naozaj chrumkavú a sladkú pochúťku, churros sú ideálnou voľbou. Táto španielska sladkosť je celosvetovo obľúbená a ľahko si ju môžeme pripraviť aj doma – tu je návod!
Hoci sa churros najčastejšie spájajú so španielskou gastronómiou, nie sú obľúbené len v Španielsku, ale sú pochúťkou, ktorá sa konzumuje po celom svete vrátane Portugalska, Francúzska, mnohých krajín Latinskej Ameriky, Filipín, Belgicka a niektorých častí Spojených štátov.
Rovnaké a predsa iné: Tvary a chute donutov v Európe aj Ázii
- 2,5 dl vody
- 2 PL hnedého cukru
- 1 štipka soli
- 8 dkg masla
- 15 dkg hladkej múky
- 2 vajcia
- 0,5 čajovej lyžičky vanilkovej arómy
- 2 dl slnečnicového oleja (na vyprážanie)
- 3 dl čokoládového pudingu / alebo dve tabuľky rozpustenej čokolády (na namáčanie)
- 5 dkg kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky škorice
V miske zmiešame vodu, hnedý cukor, soľ a maslo. Dáme na oheň. Keď zovrie, pridáme múku a miešame, kým nevznikne veľká guľa. Odstavte z ohňa a nechajte cesto vychladnúť. Potom pridajte vajcia a vanilkový extrakt a pomocou kuchynského robota vymiešajte do hladka.
Keď je to hotové, zohrejte olej a pripravte si škoricový cukor, aby ste v ňom mohli hneď po odkvapkaní vyváľať churros. Na vrecko na penu urobte v tvare hviezdy, potom doň nalejte cesto a pekne ho vtlačte do oleja. Nemusíte ho dlho piecť, hneď ako začne hnednúť, je hotové.
Nakoniec si pripravte čokoládový puding alebo roztopte čokoládu, do ktorej namočíte škoricovú pochúťku.
Nie je to pritom jediný chuťový poklad Španielska! Tu si o nich prečítate viac.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !