Švédska chuť doma: ako si pripraviť klasické mäsové guľky! Švédska chuť doma: ako si pripraviť klasické mäsové guľky!
Foto: Shutterstock

2024-10-16

  • Drive
  • Gastro
  • Švédska chuť doma: ako si pripraviť klasické mäsové guľky!

Švédska chuť doma: ako si pripraviť klasické mäsové guľky!

Azda najznámejším švédskym jedlom sú mäsové guľky podávané so zemiakovou kašou a brusnicovou omáčkou. Na toto obľúbené jedlo však nemusíte stáť v rade v bufete v tom istom švédskom obchode s domácimi potrebami − môžete si ho pripraviť doma!

Ingrediencie (na 4 porcie):
  • 500 g mletého mäsa (bravčové mäso podľa tradičného receptu)
  • 1 hlávka cibule
  • 50 ml smotany
  • 25 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice strúhanky
  • 1 kocka bujónu
  • 1 PL soli a korenia
  • maslo na vyprážanie
Na omáčku:
  • 2,5 dl smotany
  • 1,5 PL sójovej omáčky
  • 2,5 dl hovädzieho vývaru
  • 25 g masla
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL brusnicového džemu
  • soľ, korenie (podľa chuti)
Na podávanie:
  • zemiaková kaša
  • brusnicový džem
  • petržlenová vňať
Takto sa pripravuje:
  • Zmiešajte strúhanku, smotanu, vývar a vajce a nechajte asi 5 minút odstáť. Medzičasom môžete začať pripravovať zemiakovú kašu.  
  • Na panvici rozpustite maslo, orestujte na ňom cibuľu a pridajte ju do zmesi strúhanky. Osoľte, okoreňte a pridajte mleté mäso. Zmes dôkladne spracujte, ale dbajte na to, aby nebola príliš kompaktná.
  • Na vyskúšanie vezmite malý kúsok mäsa a opečte ho − ak sa vám nezdá, pridajte viac soli a korenia. Namočte si ruky a zo zvyšného mäsa vytvarujte malé guľôčky.
  • Smažte mäsové guľky kým nie sú zlatohnedé. Keď sú hotové, odložte ich bokom.
  • Potom na tej istej panvici zmiešajte kukuričnú múku, smotanu, sóju a vývar. Priveďte do varu, potom dochuťte soľou a korením a pridajte brusnicový džem.
  • Nakoniec pridajte mäsové guľky a podávajte so zemiakovou kašou, brusnicovým džemom a posypte petržlenovou vňaťou.

(Visit Sweden)

Malá rada na záver: Ak sa vám nechce pracovať na mäsových guľkách, poobhliadnite sa v mraziacich pultoch supermarketov po mrazenej verzii týchto guliek. Tie stačí dať zmrazené do rúry upiecť a budú hotové, kým stihnete urobiť zemiakovú kašu.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !