2024-10-16
Švédska chuť doma: ako si pripraviť klasické mäsové guľky!
Azda najznámejším švédskym jedlom sú mäsové guľky podávané so zemiakovou kašou a brusnicovou omáčkou. Na toto obľúbené jedlo však nemusíte stáť v rade v bufete v tom istom švédskom obchode s domácimi potrebami − môžete si ho pripraviť doma!
- 500 g mletého mäsa (bravčové mäso podľa tradičného receptu)
- 1 hlávka cibule
- 50 ml smotany
- 25 g masla
- 1 vajce
- 2 lyžice strúhanky
- 1 kocka bujónu
- 1 PL soli a korenia
- maslo na vyprážanie
- 2,5 dl smotany
- 1,5 PL sójovej omáčky
- 2,5 dl hovädzieho vývaru
- 25 g masla
- 1 PL kukuričného škrobu
- 2 PL brusnicového džemu
- soľ, korenie (podľa chuti)
- zemiaková kaša
- brusnicový džem
- petržlenová vňať
- Zmiešajte strúhanku, smotanu, vývar a vajce a nechajte asi 5 minút odstáť. Medzičasom môžete začať pripravovať zemiakovú kašu.
- Na panvici rozpustite maslo, orestujte na ňom cibuľu a pridajte ju do zmesi strúhanky. Osoľte, okoreňte a pridajte mleté mäso. Zmes dôkladne spracujte, ale dbajte na to, aby nebola príliš kompaktná.
- Na vyskúšanie vezmite malý kúsok mäsa a opečte ho − ak sa vám nezdá, pridajte viac soli a korenia. Namočte si ruky a zo zvyšného mäsa vytvarujte malé guľôčky.
- Smažte mäsové guľky kým nie sú zlatohnedé. Keď sú hotové, odložte ich bokom.
- Potom na tej istej panvici zmiešajte kukuričnú múku, smotanu, sóju a vývar. Priveďte do varu, potom dochuťte soľou a korením a pridajte brusnicový džem.
- Nakoniec pridajte mäsové guľky a podávajte so zemiakovou kašou, brusnicovým džemom a posypte petržlenovou vňaťou.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !