Nielen chutné, ale aj zdravé: ako si vyrobiť domácu Nutellu Nielen chutné, ale aj zdravé: ako si vyrobiť domácu Nutellu
Foto: Shutterstock

2024-09-01

  • Drive
  • Gastro
  • Nielen chutné, ale aj zdravé: ako si vyrobiť domácu Nutellu

Nielen chutné, ale aj zdravé: ako si vyrobiť domácu Nutellu

Ak máte radi sladké, je pravdepodobné, že Nutellu milujete. Bohužiaľ ale nie je pre vaše telo prospešná kvôli vysokému obsahu cukru a umelých prísad. Nemusíme sa však vzdávať lieskovo-orieškového čokoládového krému, pretože si doma môžeme ľahko vyrobiť oveľa zdravšiu verziu. Tu je recept!

História Nutelly

Mnohí ľudia to možno nevedia, ale história Nutelly siaha až do druhej svetovej vojny. V Taliansku sa v dôsledku masového zbedačovania a zastavenia výroby stalo kakao nedostatkovým tovarom. Pietro Ferrero, pekársky majster z mesta Alba, sa preto pokúsil nájsť spôsob, ako ekonomicky vyrobiť čokoládový krém. V roku 1944 prišiel s nápadom nahradiť časť vtedy nedostupného kakaa lieskovými orieškami, ktorých bolo na vidieku dostatok.

Tak sa zrodil predchodca Nutelly. Dokonalá krémová konzistencia sa nakoniec dosiahla po experimentovaní s pridaním rastlinného oleja. Spoločnosť po rokoch prevzal Ferrerov syn Michele Ferrero, ktorý vytvoril značku Nutella, ktorá bola oficiálne uvedená na trh v roku 1964. 

Ingrediencie na výrobu domácej Nutelly:

 

  • 2 šálky vylúpaných lieskových orieškov;
  • 1/4 šálky cukru, ktorý možno nahradiť alternatívnym sladidlom;
  • 450 g horkej čokolády
  • 2 šálky nesoleného masla;
  • 1 šálka smotany;
  • 1 štipka soli.
Image
Foto: Shutterstock
Takto sa pripravuje:

Najprv predhrejte rúru na 175 °C.

Lieskové oriešky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Potom lieskové oriešky spolu s cukrom najemno pomeľte.

Čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do kovovej misky, zatiaľ čo v hrnci varíte vodu.

Keď voda zovrie, znížte teplotu a misku položte na vrch hrnca, aby sa čokoláda roztopila.

Keď dosiahne tekutú konzistenciu, pridajte maslo izbovej teploty a smotanu a miešajte, kým sa zmes nestane homogénnou hmotou.

Pridáme štipku soli a cukor. Nakoniec prelejte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť. V izbovej teplote vydrží až štyri dni.

(Bon Appétit, Ferrero)

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !