2024-09-01
Nielen chutné, ale aj zdravé: ako si vyrobiť domácu Nutellu
Ak máte radi sladké, je pravdepodobné, že Nutellu milujete. Bohužiaľ ale nie je pre vaše telo prospešná kvôli vysokému obsahu cukru a umelých prísad. Nemusíme sa však vzdávať lieskovo-orieškového čokoládového krému, pretože si doma môžeme ľahko vyrobiť oveľa zdravšiu verziu. Tu je recept!
Mnohí ľudia to možno nevedia, ale história Nutelly siaha až do druhej svetovej vojny. V Taliansku sa v dôsledku masového zbedačovania a zastavenia výroby stalo kakao nedostatkovým tovarom. Pietro Ferrero, pekársky majster z mesta Alba, sa preto pokúsil nájsť spôsob, ako ekonomicky vyrobiť čokoládový krém. V roku 1944 prišiel s nápadom nahradiť časť vtedy nedostupného kakaa lieskovými orieškami, ktorých bolo na vidieku dostatok.
Tak sa zrodil predchodca Nutelly. Dokonalá krémová konzistencia sa nakoniec dosiahla po experimentovaní s pridaním rastlinného oleja. Spoločnosť po rokoch prevzal Ferrerov syn Michele Ferrero, ktorý vytvoril značku Nutella, ktorá bola oficiálne uvedená na trh v roku 1964.
- 2 šálky vylúpaných lieskových orieškov;
- 1/4 šálky cukru, ktorý možno nahradiť alternatívnym sladidlom;
- 450 g horkej čokolády
- 2 šálky nesoleného masla;
- 1 šálka smotany;
- 1 štipka soli.

Najprv predhrejte rúru na 175 °C.
Lieskové oriešky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Potom lieskové oriešky spolu s cukrom najemno pomeľte.
Čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do kovovej misky, zatiaľ čo v hrnci varíte vodu.
Keď voda zovrie, znížte teplotu a misku položte na vrch hrnca, aby sa čokoláda roztopila.
Keď dosiahne tekutú konzistenciu, pridajte maslo izbovej teploty a smotanu a miešajte, kým sa zmes nestane homogénnou hmotou.
Pridáme štipku soli a cukor. Nakoniec prelejte do sklenenej nádoby a nechajte vychladnúť. V izbovej teplote vydrží až štyri dni.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !