Letné príchute v zime: sušené ovocie a zelenina Letné príchute v zime: sušené ovocie a zelenina
Foto: Shutterstock

2023-09-24

  • Drive
  • Gastro
  • Letné príchute v zime: sušené ovocie a zelenina

Letné príchute v zime: sušené ovocie a zelenina

Techniky sušenia

Najjednoduchší spôsob je sušenie na čerstvom vzduchu. Vybrané, celé ovocie alebo zeleninu umyjeme, osušíme a v prípade potreby nakrájame. Takto pripravené plody sa rozložia na sušiace sito, nerezové pletivo alebo papier, ale dajú sa aj zavesiť na šnúrky. Tajomstvom sušenia na vzduchu je bezprašné prostredie, nízka vlhkosť a rovnomerné prúdenie vzduchu. Plodiny by sa mali kontrolovať denne a odporúča sa ich obracať, aby sa predišlo plesniam.

Plodiny môžeme samozrejme sušiť v rúre aj v sušiacej skrini. Nakrájané ovocie a zeleninu položíme na rošt a sušíme ich v rúre pri nízkej teplote, pričom dvierka necháme mierne pootvorené, aby mohol uniknúť vlhký vzduch. Sušiaca skriňa je najlepším riešením na sušenie veľkého množstva plodín, čo je jednoduchá drevená skriňa so sušiacimi sitami. Je dôležité, aby sa teplý, vlhký vzduch mohol odparovať, preto otvor v hornej časti skrinky musí zostať mierne otvorený.

V dnešnej dobe sú dostupné aj nízkoenergetické elektrické sušičky, s ktorými môžeme zeleninu a ovocie sušiť profesionálne aj doma. Tieto zariadenia pracujú s vyhrievacím drôtom a zabezpečujú rovnomerné prúdenie vzduchu, požadovanú teplotu je možné nastaviť termostatom. Je však dôležité vedieť, že na obracanie plodín nesmieme zabúdať ani v prípade, že pracujeme so sušičkou.

Foto: unsplash

Čo môžeme sušiť?

Sušiť môžeme takmer akékoľvek ovocie – jablká, hrušky, slivky, marhule, ríbezle, hrozno. Zo zeleniny môžeme vyskúšať mrkvu, petržlen, zeler a červenú cibuľu, ale aj huby. Sušenie najobľúbenejších byliniek (petržlenová vňať, majorán, citrónová tráva, kôpor, ligurček atď.) je veľmi jednoduché: zviažeme ich do malých zväzkov a zavesíme na sušenie.

Foto: unsplash

Niekoľko nápadov na úspech

Podstatné je vedieť, že zelenina a ovocie určené na sušenie musia byť neporušené, zrelé a zdravé – prezreté ovocie nie je vhodné na sušenie, o plesnivých ani nehovoriac. Jablká a hrušky sa odporúča ošúpať (nie je to však nutné), zbaviť jadrovníkov a nakrájať na plátky. Bobule ríbezlí oberáme zo stopiek, ale stopky zo sliviek neodstraňujeme, pretože ich vzácna sladká šťava môže pri sušení stekať a slivky budú bez chuti a nepožuvateľné. Slivky môžeme pred sušením vykúpať v sódovej vode, ktorá rozpustí voskovú vrstvu na povrchu, čím sa urýchli proces sušenia. Čerešne a višne odporúčame pred sušením obariť, predídeme tak ich praskaniu.

Foto: Pexels