2022-09-02
História hranoliek a ako si ich vychutnáte najlepšie
K hranolkám sa hlásia Francúzi. Ich spopularizovanie však možno hľadať iba v tom, že ich poslali do Spojených štátov amerických, kde sa už postarali o ich rozšírenie do celého sveta. Pravdou však je, že Francúzov predbehli Belgičania. Zemiaky tam začali vyprážať koncom 17. storočia. Ako to už býva zvykom, k vynájdeniu hranoliek ich dohnal nedostatok jedla. Chudobní dedinčania z údolia Meuse jedávali malé vyprážané ryby. Počas zimy, keď rieka zamrzla, prinútil hlad dedinčanov nájsť si iné zdroje potravy. Siahli po zemiakoch, nakrájali ich na pásiky a vyprážali ich presne tak, ako by pripravovali ryby. Historici síce spochybňujú pravosť príbehu, no Belgičania si stoja za svojím a hranolky nechali zapísať do UNESCO ako svoj kultúrny poklad. Možno aj preto držia prvenstvo v konzumácii najviac hranolčekov na obyvateľa zo všetkých krajín v Európe.
O popularitu zemiakov vo Francúzsku sa postaral armádny lekár Antoine-Augustine Parmentier. Svojho času zemiakmi kŕmili len ošípané, lebo si mysleli, že sú zdrojom chorôb a spôsobujú lepru. Keď Parmentiera zajali, ako súčasť väzenského prídelu dostal zemiaky. Zistil, že fámy neboli pravdivé a po prepustení začal presadzovať zemiaky ako potenciálny zdroj potravy. Stále sa stretával s nedôverou, a tak pozval na večeru Benjamina Frankliana, kráľa Ľudovíta XVI. a tiež kráľovnú Máriu Antoinettu, kde sa podávali zemiaky. Počas hladomoru v krajine sa zemiaky stali populárne a záhrady sa premenili na zemiakové polia. Bolo to však neskôr ako v Belgicku. Počas tohto obdobia sa naučili krájať hranolky – z čoho pochádza aj ich názov. Nejde teda o pôvod, ale spôsob krájania ingrediencií na rovnomerné pásiky - „frenching“.

Foto: unsplash
Len ťažko by ste hľadali niekoho, kto by nemal rád hranolky. V USA sa 25 % všetkých zemiakov použije na výrobu hranoliek. Asi najčastejšie sa spájajú s hamburgermi. Slávna je aj kombinácia fish and chips – čiže hranolky s rybou. Američania nedopustia na kečup. V niektorých častiach Európy zas na majonézu. Briti uprednostnia sladký ocot. Belgičania občas podávajú hranolky s vajíčkom. Surové vajce sa rozbije nad ešte horúcimi hranolkami. Vajíčko sa uvarí a zároveň ostane trochu tekuté. Vy si ich môžete vychutnať len tak, alebo s tatárskou omáčkou, smotanovo-cesnakovou omáčkou, dresingom tisíc ostrovov, medovou horčicou či barbecue omáčkou. Skúste najbližšie prekvapiť návštevu. Vypražte hranolky a spravte k nim pár rôznych druhov omáčok.
Nakrájajte zemiaky na pásiky a namočte polhodinu do vody a nechajte odstáť. Potom vodu zlejte, zemiaky usušte, môžete ich posypať škrobom, ten zabráni tomu, aby hranolky nasiakli príliš veľa oleja a šup s nimi na panvicu. Ak chcete dosiahnuť ešte lepšiu chrumkavosť, po 3-4 minútach ich vyberte na tanier a dajte na 10 minút do mrazničky. Následne opäť vložte do horúceho oleja a vypražte do zlatista. Posypať ich môžete okrem soli aj petržlenovou vňaťou, parmezánom či omáčkou podľa vašej preferencie.