Vyrobte si vlastnú müsli tyčinku Vyrobte si vlastnú müsli tyčinku
Foto: Shutterstock

2022-09-09

Vyrobte si vlastnú müsli tyčinku

Prečo jesť müsli tyčinky 

Všade sa píše, že by sme mali každý deň splniť odporúčaný príjem živín. Müsli tyčinky sú ideálnou voľbou pre ich vysoký obsah vlákniny a keďže sú z ovsených vločiek, sú 100 % celozrnné. Navyše sa odporúčajú v boji s anémiou (nedostatkom železa), nadváhou a znižujú riziko cukrovky 2. typu.

Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka z nich robí ideálnu potravinu na boj s vysokým krvným tlakom. Nízky glykemický index vychádza z pomaly stráviteľného ovsa a pridanie jogurtu alebo mlieka ešte viac spomalí trávenie a zasýti nás dlhšie. Ovos obsahuje rozpustnú vlákninu, beta-glukán, ktorá môže pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu. Ovocie dodá vitamín C, ovos vitamín B a mlieko potrebný vápnik. Pomalé a trvalé dodávanie energie, vitamíny a minerály, to je presne to, čo pri športových výkonoch potrebujete.

Domáce müsli tyčinky 

Nie všetky z tých, ktoré nájdete v predajniach, sú bez pridaných farbív a z celozrnných ingrediencií. Obsahujú viac cukru a tým aj viac kilojoulov. Mali by ste siahnuť po tyčinke prevažne z orechov, ovsených vločiek alebo celozrnných výrobkov a menšieho množstva ovocia. Zdravá tyčinka by mala mať približne 600 kJ, obsahovať menej ako 10 g cukru a maximálne 3 g nasýtených tukov. Ak vás nebaví porovnávať počas nákupu obaly a zloženie jednotlivých tyčiniek, vyrobte si ich doma.

Suroviny na müsli tyčinku

Keď si pozriete recepty na internete, zistíte, že väčšinu potrebných surovín máte doma. Ovsené vločky - tvoriace základ, javorový sirup alebo med na osladenie a potrebnú lepivosť, orechové alebo iné maslo na spojenie ostatných zložiek, štipku soli, vanilku, škoricu, orechy, kokos, semiačka, sušené ovocie, kúsky čokolády... fantázii sa medze nekladú.

Foto: unsplash

Ako upiecť dokonalú müsli tyčinku

Ak chcete, aby ste dosiahli príjemnú chuť a chrumkavosť, vločky opražte. Rovnomerne ich rozložte na plech a dajte do vyhriatej rúry, potom ich ešte počas 3-5 minút občas premiešajte, kým nedostanú zlatistý nádych a začnú voňať. Kokosový olej, med, prípadne arašidové či iné maslo dajte do misky a zohrejte, kým sa všetko neroztopí. Do roztopenej zmesi pridajte škoricu, vanilkový extrakt, soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí. Pridajte ovsené vločky, kokos, orechy, semiačka či ovocie podľa chuti. Takto pripravenú zmes natlačte na plech a pečte do zlatista. Pred krájaním nechajte zmes úplne vychladnúť. Ideálne, ak ju vložíte na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Domáce müsli tyčinky vydržia v chladničke až 1 týždeň. Ak si ich zamrazíte, máte svoju pochúťku kedykoľvek poruke.