2022-09-09
Vyrobte si vlastnú müsli tyčinku
Všade sa píše, že by sme mali každý deň splniť odporúčaný príjem živín. Müsli tyčinky sú ideálnou voľbou pre ich vysoký obsah vlákniny a keďže sú z ovsených vločiek, sú 100 % celozrnné. Navyše sa odporúčajú v boji s anémiou (nedostatkom železa), nadváhou a znižujú riziko cukrovky 2. typu.
Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka z nich robí ideálnu potravinu na boj s vysokým krvným tlakom. Nízky glykemický index vychádza z pomaly stráviteľného ovsa a pridanie jogurtu alebo mlieka ešte viac spomalí trávenie a zasýti nás dlhšie. Ovos obsahuje rozpustnú vlákninu, beta-glukán, ktorá môže pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu. Ovocie dodá vitamín C, ovos vitamín B a mlieko potrebný vápnik. Pomalé a trvalé dodávanie energie, vitamíny a minerály, to je presne to, čo pri športových výkonoch potrebujete.
Nie všetky z tých, ktoré nájdete v predajniach, sú bez pridaných farbív a z celozrnných ingrediencií. Obsahujú viac cukru a tým aj viac kilojoulov. Mali by ste siahnuť po tyčinke prevažne z orechov, ovsených vločiek alebo celozrnných výrobkov a menšieho množstva ovocia. Zdravá tyčinka by mala mať približne 600 kJ, obsahovať menej ako 10 g cukru a maximálne 3 g nasýtených tukov. Ak vás nebaví porovnávať počas nákupu obaly a zloženie jednotlivých tyčiniek, vyrobte si ich doma.
Keď si pozriete recepty na internete, zistíte, že väčšinu potrebných surovín máte doma. Ovsené vločky - tvoriace základ, javorový sirup alebo med na osladenie a potrebnú lepivosť, orechové alebo iné maslo na spojenie ostatných zložiek, štipku soli, vanilku, škoricu, orechy, kokos, semiačka, sušené ovocie, kúsky čokolády... fantázii sa medze nekladú.
Foto: unsplash
Ak chcete, aby ste dosiahli príjemnú chuť a chrumkavosť, vločky opražte. Rovnomerne ich rozložte na plech a dajte do vyhriatej rúry, potom ich ešte počas 3-5 minút občas premiešajte, kým nedostanú zlatistý nádych a začnú voňať. Kokosový olej, med, prípadne arašidové či iné maslo dajte do misky a zohrejte, kým sa všetko neroztopí. Do roztopenej zmesi pridajte škoricu, vanilkový extrakt, soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí. Pridajte ovsené vločky, kokos, orechy, semiačka či ovocie podľa chuti. Takto pripravenú zmes natlačte na plech a pečte do zlatista. Pred krájaním nechajte zmes úplne vychladnúť. Ideálne, ak ju vložíte na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Domáce müsli tyčinky vydržia v chladničke až 1 týždeň. Ak si ich zamrazíte, máte svoju pochúťku kedykoľvek poruke.